Както вече писахме, на 4 септември, в Конферентната зала на комплекс „Етрополия” се проведе голям Форум, на който кметът инж. Владимир Александров запозна присъстващите с направеното до сега и предстоящите задачи пред общината. 


„Като кмет от едва 10 месеца, за мен е голяма гордост, че съм част от такова мащабно събитие, каквото е форумът „Демографското бъдеще на регионите“ и че именно Етрополе е негов домакин. Аз бих направил всичко възможно да привлека повече инвеститори, хора като Христо Стоичков, хора свързани с туризма, за да използваме благата на нашата община и да ги реализираме за по-добър живот в една дългосрочна програма“.


Това заяви инж. Владимир Александров при откриването на състоялия се в Етрополе форум на тема „Демографското бъдеще на регионите“, който е част от националната кампания „Да! На българската икономика“, която „Стандарт“ организира в партньорство с Община Етрополе и с подкрепата на Група ГЕОТЕХМИН.


На форума присъстваха: заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, който говори по темата „Бизнес и демография“, заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и на туризма – Ирена Георгиева, които обсъдиха темите „Образование и демография“ и „Демография, туризъм, спорт“, Росица Иванова – началник на РУО София-област, инж. Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“, проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС, проф. д-р Ивайло Копрев – ректор на МГУ, Светла Костадинова – изп. директор на ИПИ, инж. Румен Сачански – директор „Областно пътно управление – София“, Христо Стоичков, Доминик Хамерс – изп. директор на ГЕОТЕХМИН АД, инж. Драгомир Драганов – изп. директор на Елаците-Мед и др.


Основната цел на форума – да бъдат набелязани конкретни мерки за справяне с най-големия национален проблем – демографската криза.


Община Етрополе е с около 12 хил. жители население. Безработицата е между 5 и 6 процента. На територията на общината се развива един голям бизнес с над 2 хил. работни места и още 4-5 по-малки бизнеса, с работни места над 100 човека, които са икономическият гръбнак на общината. Изразходваният бюджет на община Етрополе за 2023 г. е близо 28 млн. лв. , като 14 млн. са делегиран бюджет, а останалите са от собствени приходи. Общината разполага с една от най-големите болници в Софийска област – „Александър Генчев“, известна навремето с ендопротезирането.


Възрастовият дял на населението: 14 % население под 15 годишна възраст /на 1000 души/. В трудоспособна възраст населението е 62%, /в Ботевград е същият процент/. Населението над 65 години е около 24%.


Коефициентът на механичния прираст – това е прирастът на хората, които пребивават на територията на общината – с цел работа, здравеопазване, образование.


Етрополе с 0,11% механичен прираст за 2023 г. Изненадващо, в Ботевград този коефициент е отрицателен – при условие, че там има толкова училища и бизнес.


Тези данни бяха оповестени от инж. Владимир Александров, по време на направената от него презентация, свързана с демографията на община Етрополе.


Собствени общински приходи на глава от населението: Столична община – 749 лв., Община Етрополе – 703 лв., Община Правец – 478 лв. на човек и община Ботевград – 403 лв.


„Един контраст – всички сме ходили в община Правец – виждате с какви средства разполага и как изглежда градът – чист, подреден. Винаги съм давал моя колега – кмета на Правец - г-н Гунински за пример – не знам как го прави, но успява – екологично чиста и спретната община Правец. Именно такава община искам да видя след 3 години и Етрополе, затова съм си задал по-висок темп на работа. Изводът за мен е – важно е как се разходват средствата“, обобщи инж. Александров.


На 1 лекар се падат 1405 човека в община Правец, в община Етрополе – 240, в община Ботевград – 321 пациенти на 1 лекар.


„Тази информация е важна за бизнеса, за региона за присъстващите зам.-министри, за бъдещи инвеститори. Както виждате, в Етрополе поддържаме едно добро здравно обслужване. Виждаме, че макар и в последните години в Ботевград да се правят големи инвестиции, все пак там лекарите са по-малко на глава от населението", посочи инж. Александров и още:


"От началото на година успяхме да вдигнем заплатите в общината с 13%. Средната брутна месечна заплата в Елаците-Мед е с около 1000 лв. над средната за страната. Този ресурс трябва да се използва.


Градът ни има потенциал. За момента, трудовата миграция в нашата община е отрицателна. Ако средно излизат около 23% да работят в други градове, каквито автобуси сутрин виждаме да тръгват за Ботевград, аз лично като кмет ще направя всичко възможно да създам 100-150 работни места в нашата община, за да можем да задържим хората и трудовата миграция да е в обратен прираст – не 23% да излизат, а 23% да влизат. Аз ще съм изключително щастлив като кмет, защото ще дойдат хора да живеят тук и няма да съм изправен пред дилемата дали да затварям ОУ „Хр. Ботев“, защото няма ученици. Ако аз не изляза с някакво решение, като кмет, и не задържа тези ученици, те ще се насочат към Правец или Ботевград. Това би било много негативна тенденция за нас.


Подпомагаме и образованието чрез програмата на Елаците-Мед – „Българските добродетели“, които са с изключителен принос за развитието му. До края на годината, с помощта на Таня Богомилова, ще направим една спортна школа по плуване. Така създадохме школата на Христо Стоичков. Училището „Христо Ясенов“ е единственото училище в София област с такава база, трябва да я използваме!


В сферата на здравеопазването – по програмата „Българските добродетели“ бе направен ремонт на втория етаж на Медицинския център, закупен графично-скопичен ренгенов апарат. Имаше поредица от инициативи в сферата на екологията, като най-значими са пречиствателните станции. Около 13 млн. лв. ще ни струва пречиствателната станция.


От частно предприятие, успяхме да създадем ОП БКС, с финансовата подкрепа на „Българските добродетели“, с което придобихме активите на предприятието, освободихме доста средства, които ще пренасочим за здравеопазване, култура, образование, спорт.“


Тези конкретни факти и данни посочи инж. Александров, като изрично подчерта, че ключов приоритет за общината е отварянето на стратегическият път – прохода „Кашана“, както и пътят за Тетевен през Черни Вит.


Гореизложеното показва, че община Етрополе е един от добрите примери за район с добро демографско бъдеще.