В последния брой на сп. „Мениджър“ излезе специално приложение, посветено на Деня на миньора. В него е публикувана статия за Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група Геотехмин (дружествата Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой, Геотрейдинг), в която се посочва дългогодишния принос на дружеството за социалното и икономическо развитие на общините.


От създаването на компанията до момента Групата е подкрепила над 1200 социално значими проекта. Много общини и организации са получили средства, за да превърнат мечтите си в реалност, за да се ремонтират улици, църкви, манастири, училища и дори басейни, за да могат децата да плуват. Монтира се енергоспестяващо осветление, което намалява сметките за електричество на общините. Засаждат се дървета, храсти и цветя, с които се променя облика на населените места. 


Вижданията на собственика на Група ГЕОТЕХМИН проф. дтн инж. Цоло Вутов са, че трябва да се грижи добре не само за своите служители, но и за благоденствието на хората в регионите, в които групата развива бизнес. Именно поради тази причина през 2018 година решава да създаде Благотворителна програма „Българските добродетели“. Само за 5 години с фирмени дарения са реализирани над 170 проекта в над 13 общини. Фокусът на програмата е региона на дейност на дружествата – Етрополе и Средногорието, откъдето са голяма част от работещите в Елаците-Мед АД, част от Група ГЕОТЕХМИН. 


Ефектът от програмата започва да се усеща осезаемо още пред 2020 година, когато общините получиха подкрепа по време на ковид пандемията – първоначално с дезинфекция на обществени пространства, а след това и с подписване на 3-годишни споразумения за подкрепа на конкретни проекти. Така басейните в СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе отново заработиха след години наред, в които бяха затворени, а с ремонта на парната инсталация всички стаи вече са топли през студените зимни дни. Болницата в Етрополе „Проф. д-р Ал. Герчев“ получи най-модерния в България рентгенов апарат и огромният й покрив е подновен, за да може сградата да се запази и медиците да лекуват своите пациенти. Това са само част от успешните проекти, които променят облика на населените места и решават проблеми, които са дълго отлагани. 


През 2024 година бяха подписани нови рамкови споразумения до 2027 година за реализиране на приоритетни проекти с общините Етрополе, Мирково, Чавдар и Златица. „Ние се ангажираме да продължим да подпомагаме развитието на общините, като реализираме съвместно важни за местните хора проекти в областите – инфраструктура и подобряване на градската среда, образование, здравеопазване, околна среда, подпомагане на уязвими групи, подкрепа на деца таланти и т.н.“, каза изпълнителният директор на Геотехмин ООД Доминик Хамерс.