В навечерието на 27-ми септември – Световен ден на туризма и в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството“ 2024г., чието мото тази година е: „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“, един от най-интересните културно-исторически обекти в община Ботевград – Килийното училище в село Боженица, отвори врати за посетители. 


Припомняме, че през 2022 г., на годишното общо събрание на музейния съвет и след обсъждане с кмета на Община Ботевград, бе взето официално решение обектът да се затвори за посещения и събития от всякакъв характер за неопределено време. Килийното училище в село Боженица е филиал на Исторически музей от 2006 година с регистрационен номер 109.1, от регистъра на музеите в България, но по смисъла на Закона за културното наследство не притежава статут на  Недвижима културна ценност. Неизвестни са причините за отсъствието на статут на сградата, но благодарение на местните жители и най-вече на г-жа Йонка Дилова и г-жа Петранка Василева от село Боженица тя е просъществувала и запазена в задоволително състояние през годините, служеща и за туристически атракцион като своеобразна етнографска къща, представяща културата и местните традиции. 


Решението да бъде затворено за посещения е взето oт съображения за сигурност, след направено обследване през 2020г. Констатирани са нарушения в здравината на основата и гредореда, който е изпълнен в така наречения тип „Лястовича опашка“, характерен за Възрожденските строителни традиции, както и разпадането на покривната конструкция.


През 2023г. директорът на Исторически музей - Ботевград внасе докладна записка с предложение за предвиждане в бюджета на Община Ботевград за 2024г. финансови средства за извършване на  аварийни ремонтни дейности на сградата на Килийното училище, което е част от сградния фонд на Община Ботевград, предоставен за безвъзмездно ползване с Решение № 60 от 13.03.2019г. и договор от 10. 04. 2019г.


 Текущият ремонт е направен в периода 16-ти април – 31-ви май от „РИИНА ЕООД“, със седалище в София, от предвидени собствени средства на Община Ботевград в размер на 37 457 лева с ДДС. Извършените  дейности по пълна подмяна на покривна конструкция, поставянето на керемиди, близки по вид до възрожденските форми, с цел запазване на автентичността, нова отводнителна и дренажна система, както и заздравяване на конструкцията на самата сграда, позволяват безценната сграда да заживее нов, пълноценен живот с обновена и освежена експозиция и интериор. 


Училището е съществена част от дейностите на музея по отношение на образователните програми, насочени към всички възрастови групи. Години наред то осигурява възможности на туристи и мести посетители да се пренесат във времето на Възраждането и да се насладят на характерната за този период автентична атмосфера. Стотици са беседите изнасени там, откритите уроци, хиляди са посетителите, докоснали се до богатата душевност на местните жители на китното селце.  


Интересни факти за историята на най-старата сграда на Килийно училище в Ботевградска община, може да прочетете тук: https://www.visitbotevgrad.com/kultura/kiliino-uchilishte/ или на сайта на Исторически музей - Ботевград: https://www.museumbotevgrad.bg/?page_id=743 ;


Достъпът до него ще се осъществява след предварителна заявка в Исторически музей - Ботевград на тел: 0723/66828; 0878 908475 или в Туристически информационен център - телефон 0723/69-158.