Д-р Калина Колева е кардиолог. Завършва медицина в Медицински университет в София през 2024 год. с отличие. Работи като лекар в България и придобива специалност по “Вътрешни болести“. През 2011 год. започва лекарската си кариера в Германия, където специализира “Спешна помощ“ и “Кардиология“. Освен в тези области, притежава клиничен опит и в областта на инвазивната медицина, анестезиологията, реанимацията и на съдовата медицина. Д-р Калина Колева има модерно оборудван кабинет в ботевградската поликлиника.


По повод Международния ден на възрастните хора, който бе отбелязан вчера - 1 октомври, тя изнесе беседа на тема Профилактика и ранна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания“. Събитието бе организирано със съдействието на Община Ботевград. То се състоя вчера в зала “Ботевград“ и премина при голям интерес. 


Ето и акценти от беседата на д-р Колева:


Сърдечно-съдовите заболявания са най-социално значимите в световен мащаб. Те не са основна причина за смъртността само в един регион на света – Субсахарска Африка, където водещи са инфекциозните заболявания.


Ако човек успява да поддържа в норма телесна маса, кръвна захар, лош холестерол, кръвно налягане, движи се достатъчно, не пуши и се храни правилно, намалява сърдечно-съдовия си риск с 54%. Това са основните рискови фактори, или, както са наречени в едно американско ръководство, “Простите седем на живота“.


Спазвайки простите правила на живота, може да живеете не просто дълголетно, колкото генетично Ви е предопределено, но и с високо качество на живот.


Европейското ръководство, за разлика от американското, включва осми рисков фактор – психологически стрес. Европейските кардиолози го поставят на първо място като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. 


Нивото на оптимизъм, начина, по който приемаме стреса в който сме всички,  това да комуникираме помежду си очи в очи, да избягваме злоба, ненавист и негативни емоции, да помагаме на близките си, да се чувстваме нужни и оценени – всичките тези положителни психологически качества, доказано не от мен, а от Европейското кардиологично дружество, понижават нашия сърдечно-съдов риск!


Артериалното налягане на двете ръце е различно при повечето хора - 15-20 милиметра живак е разликата. Затова първия път трябва да се мери и на двете ръце. Кръвно налягане не се мери веднага след ходене, поне 5 минути трябва да си почините, сядате и мерите на двете ръце. Виждане на коя е по-високо. Друга грешка е, че се измерва една единствена стойност. Мери се три поредни пъти, през четири пет минути. Вярно е осредненото от тези три стойностите, а може да се приеме за вярна последната стойност. 


Няма нелечимо кръвно, освен ако хората са в перманентен стрес!


27% от сърдечно-съдовия риск зависи от това дали се движете, или не. Няма медикамент, който толкова силно да повлиява сърдечно-съдовия ритъм и риск, както физическата активност. Според последната статистика на Световната здравна организация, в България 80% от подрастващото население е обездвижено. Затова всички ръководства ни дават минимално количество време, в което трябва активно да се движим. Това означава хубаво да се изпотим. За моите пациенти аз обобщавам: 30 минути на ден умерена физическа активност, като ходене, каране на колело, изкачване на стълби и т.н., е абсолютният минимум. Под това време, Вие сте в графата “с много висок сърдечно-съдов риск“. А за подрастващите - до един час на ден.


Преди четири дни излезе поредната статистика на Европейското кардиологично дружество, която показва, че България и Сърбия са страните с най-активни пушачи, с най-висок риск от туморни заболявания и с най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. При пушачите рискът е 4 пъти по-висок, отколкото при хората, които не употребяват никотин – и за тумори, и за сърдечно-съдови заболявания.


По отношение на храната – колкото сме по-възрастни трябва толкова повече да се ориентираме към растителните източници на белтъци – грах, боб, леща, ядки, зеленчуци, по възможност зехтин, а не краве масло.


Д-р Колева обърна внимание на симптомите при сърдечно-съдовите заболявания и акцентира върху фактора време. 


Колкото повече се бавите при острата гръдна болка, толкова повече количество мускулна тъкан от сърдечния мускул загива и при лечението, което е механично – отпушване на запушения съд при миокарден инфаркт, шансът да се възстанови става по-малък.  


Над 180/110 артериално налягане с клинична симптоматика, от страна на засегнат орган, се нарича хипертонична криза. Не всяко повишаване на кръвното налягане е хипертонична криза. Когато спортуваме или сме под стрес, вдигаме кръвното до 200 на 100-110 и това е нормална реакция на нашето тяло. Ако не го вдигнем, това е показател, че имаме проблем със сърдечния мускул, той не реагира на адреналина в тези ситуации. 


При неравномерен и ускорен пулс, не чакаме, не търпим, а отиваме в Спешна помощ “да ни вкарат в ритъм“ преди да са минали 24 часа. 


При инсулта – също няма време за губене. Мозъчната тъкан е безкрайно чувствителна на лишаване от кислород. Ако в рамките на три часа не се отиде със Спешна помощ или свое превозно средство до болница, която прави така наречена тромболиза или механична тромбектомия, рискът да получите трайни увреждания от инсулта, клони към 100%. В София се правя само на три места, казвам ги без реклама, а информативно:  Окръжна болница “Св. Анна“, “Св. Иван Рилски“, “Аджибадем сити клиник“. 


Белодробната тромбоемболия – сравнително често заболяване в България, неразпознато от пациентите. Оплакването не е само задух. Докато се стигне до кръвохрак, трябва да е много напреднало това състояние. Статистиката показва, че 90% от белодробните тромбоемболии се дължат на тромбите, произхождащи от дълбоките вени на крайниците и тялото, които ние не виждаме. Тоест повърхностите разширени вени не са основният източник на тромбози в белия дроб, а вени които не виждате, дори вени в коремната кухина.


Острата артериална недостатъчност на крайниците е най-честото остро състояние в съдовата хирургия. Също не може да го сбъркате, защото се усеща силна болка, когато се запуши артериален съд на крайник, променя се цветът, топлината на крайника и много често се стига дори до посиняване, некрози, исхимия на крайника, ако не се реагира навреме. За успокоение това състояние е много рядко. 


Усетите ли промяна в общото състояние на тялото Ви, идете на лекар и се прегледайте. Това призова д-р Колева. 


След лекцията присъстващите имаха възможност да зададат конкретни въпроси на лекаря-специалист. Хората изразиха желание да се организират такива здравни беседи и в бъдеще.