Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник отец Борис. Поздрав към пчеларите поднесе Николай Стоянов – председател на пчеларско дружество “Димитър Панчев“ – организатор на традиционния празник на меда. 


“На масите ще видите резултатите от труда на пчелите през изминалата пчеларска година, която, както винаги, беше изпълнена с предизвикателства за нас, пчеларите. Заради сухото време и жегите имахме притеснения за пчелите. Актуален проблем пред пчеларите е поддържане и запазване на доброто здравословно състояние на пчелните семейства. Ние, пчеларите, ставаме все по-отговорни към здравето на пчелите, но същевременно с това се появяват нови и нови проблеми, с които трябва в движение да се запознаваме и да ги преодоляваме“, каза той. Николай Стоянов благодари на колегите си от пчеларско дружество Димитър Панчев за всеотдайността и усърдието, което полагат всяка година за подготовката на този празник. 


Сред гостите на събитието беше д-р Илиян Гечев – ветеринарен лекар, експерт по болести на пчелите, автор на повече от сто научни и научнопопулярни статии за пчелите, както и на книги. Той пожела тази традиция да продължава, “защото пчелите са нещо много ценно, те са индикатор за чистота на околната среда, те са насекомите, които дават възможност чрез нектара и преработването му в ензими ние да опитаме този вкусен еликсир – пчелния мед и останалите пчелни продукти“.


“Изключително ми е приятно от името на общинското ръководство да ви поздравя с тази традиция, 16 години вече се провежда Меденият фест, който ни радва именно с ползите, които носи на всички нас. 


Искам да споделя, че както в ранното християнство пчелата се е възприемала като символ на възкресението на Христос, на безсмъртието на душата, така ми се иска все повече да възкръсва нашето желание да се връщаме към природата чрез стремежа си да научаваме повече за нея и да я опазваме. Така че тя да ни богатите свои плодове. Затова се радвам, че и най-малките жители на нашата община винаги са част от този прекрасен празник. Благодаря ви за всичко това! Честит празник!, това каза в обръщението си към пчеларите, гостите и присъстващите граждани Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград.


Празничната програма продължи с участието на деца от Детска градина “Синчец“ в Ботевград. Чрез своите песни, стихове и танци малчуганите отправиха послания за опазване на пчелите и природата.


С изпълнение на фолклорни танци поздрав към присъстващите отправиха и ученици от Клуб “Хороводец“ при ПГТМ “Христо Ботев“.


Масите на местните пчелари, участващи в поредното издание на Меден фест, са отрупани с различни видове мед и други пчелни продукти. Посетителите могат да ги дегустират и да си закупят от тях.