Етрополе събра на едно място спортни величия като Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол; Таня Богомилова, олимпийски шампион по плуване; Нешка Робева; Стоян Балов, световен шампион по борба; Петър Балов, европейски шампион и медалист от световно първенство по борба; Георги Мърков, олимпийски, световен и европейски шампион по борба и още много други медалисти и шампиони по борба на представянето на книгата „Големият спорт в малкия град“ с автор Даниела Николова, дъщерята на бореца и заслужил майстор на спорта - Стоян Николов /1949-1998г./, който през 1978 г става световен шампион - Мексико сити.


„Тази книга е за спорта в гр. Етрополе – градът, на който се заклех да служа. Ето защо аз съм не само първият, но и навярно най-пристрастния читател. Трябваше да направим тази книга, нужна е! Етрополе се гордее със спортната си история и не забравя имената на хората, създали тази история“, това са думи на кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който е основният инициатор за създаването на книгата. Тя разказва за 100-годишната история на спорта в Етрополе – футбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса, колоездене, но знамето на етрополската спортна школа е класическата борба. От тепиха на малкият град борците на „Чавдар“-Етрополе поемат върховете на спортната слава.


„Това е изключителна чест за мен като кмет на Община Етрополе да съумея да пресъздам историята на Етрополе. Радвам се, че съдбата ме запозна с г-жа Даниела Николова, която успя да увековечи един спомен за борбата в града и да реализира идеята ми. Горд съм, че днес в чест на тази книга на едно място се събраха толкова популярни спортисти от миналото и настоящето“, заяви инж. Александров.


Премиерата на книгата „Големият спорт в малкия град“ се състоя в големия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871“ като започна със запалване на Олимпийския огън лично от Стоян Балов в чест на всички спортисти, прославили Етрополе в целия свят. Специална изненада за присъстващите беше прожекцията на филм, посветен на трудният, но славен път на победата, на живота на световни и олимпийски шампиони по борба като Стоян 


      Текст и снимки: Общината