Неотдавнашното посещение на представители от европейските страни в СОУ „Христо Ясенов”, беше заради това, че в училището са се включили  да работят по Междуучилищно партньорство по програма „Учене през целия живот”- подпрограма Коменски. От началото на тази учебна година /м.септември/ 2008 до 2010 година ще работят по темата: „По следите на известните учени”, като са избрали да представят: Стамен Григоров-България, Николай Коперник-Полша, Конрад Рьонтген-Германия, Енрико Ферми-Италия, Тихо Брахе-Швеция, Джон Угелстад-Норвегия и Анри Коанда-Румъния. Като търсят информация за тях, учениците ще трябва да обогатят знанията си, както и да разберат какво са завещали учените на човечеството и какъв е приносът им към днешния живот, наука и европейска култура.
Освен, че ще търсят и ще обработват информацията за живота и дейността им в различни информационни източници, учениците ще подготвят мулти-медийни презентации и изложби, програма за пътувания до местата, където са живели и работили посочените учени. След систематизиране и документиране на резултатите от работата върху електронни носители, ще се осъществява и взаимна размяна на информация между участниците в проекта. Предвижда се създаване и представяне на сцена на театрални представления от живота на учените.
Накрая ще бъде  изработена книга-справочник от страните, свързани с живота и дейността на учените, едновременно на английски език и на езика на тяхната родина.