„Вие сте много метра над земята“ – каза кметът инж. Владимир Александров на младите творци на премиерата на три документални филма за професии в Елаците-Мед


25 ученици от СУ „Хр. Ясенов“ и ПГ „Тодор Пеев“, създали три филма за минни професии в Елаците-Мед през 2024 г., преминаха по червен килим, преди да влязат за заключително събитие на инициативата „Да направим филм 2024“ в комплекс „Етрополия“. Идеята младите творци от гр. Етрополе да се почувстват като на церемония на Оскарите бе на доц. Юрий Дачев и д-р Росица Младенова, директори на фестивала „Арлекин“ за детско и младежко медийно изкуство. 


Учениците – автори и участници в лентите: „Четири метра над земята“, „Диагностик на колите“ и „Какво е това автогрейдер?“ влязоха като истински звезди в залата, в която ги очакваха кметът инж. Владимир Александров, председателят на ОбС Боряна Керемидска, зам.- кмет на община Етрополе Катя Симеонова, общинският съветник Венета Гергова, директорите Десислава Найденова и Мила Манчева, учителите, участвали в проекта. Тук бяха и представители на ръководството на Елаците-Мед – инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“ в Елаците-Мед, инж. Васил Шишков, инж. Любомир Свиленов и инж. Иван Мишев, директори от Геотехмин – спонсори на инициативата, родители, медии. 


На събитието бяха прожектирани за първи пред етрополска публика късометражните ленти, които разказват за ежедневието, романтиката край машините и любовта към професията на специалисти от Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед – багерист, оператор на автогрейдер и монтьор на транспортна техника. Акцент във филмите е и възможността за добра бъдеща професия, която предоставя дуалното обучение за учениците, илюстрирана чрез въпросите и разказите на ментори от Рудодобивния комплекс и ученици от ПГ „Тодор Пеев“.


Кметът инж. Владимир Александров излезе от „сценария“ и се обърна към учениците, като изрази вяра в способностите на младите творци – създатели на филмите. „Вие сте много метра над земята“ – каза той. И допълни: - Ще дам само един пример: -  Йоан (Йоан Марин-Пенков, б.р.) е тук сред нас. Филмчето, което само в съботния ден докосна 18 000 гледания, разказа за спорта и борбите в нашия град. Той го е направил в екип, в който вие всички работите. Именно това е посланието – да работим в екип, за да се сбъдват и случват нещата и мечтите, които всички ние искаме да постигаме в нашия живот, за да се доказваме и да развиваме себе си преди всичко като личности“. След това кметът се обърна и към „диагностика на колите“ – ученика в дуална форма на обучение Венцеслав Павлов, и го похвали за уменията му и майсторството за бъдещата му професия, показани във филма. 


Инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“ в Елаците-Мед, поздрави авторите на филмите, като подчерта, че  те представят една модерна компания, каквато е Елаците-Мед, и визията на младежите за бъдеща професия. „Минната индустрия е доста стара и представата на хората за нея е много различна от това, което е в действителност днес. Технологиите, които са въведени, развитието, което има през последните години доказва, че тази индустрия е много важна, ключова за развитието на другите индустрии в целия свят“. 


Преди да връчи сертификати и грамоти на участниците в проекта, както и статуетката „Арлекин“ на екипа от СУ „Хр. Ясенов“, спечелил награда за най-добър документален филм на фестивала „Арлекин“ 2024, д-р Росица Младенова изрази възхищението си от таланта и енергията на всички участници в инициативата. „Създаването на филм свързва много хора и всички те са обединени от обич и разбирателство. Проектът „Да направим филм“ е направен с много обич и грижа за младите хора и за тяхното бъдеще. Благодаря на Геотехмин ООД и специално на проф. дтн инж. Цоло Вутов, че застана с такава обич зад проекта, който дава възможност на младите хора да се докоснат до различни професии“ – каза д-р Младенова.


Директорът на ПГ „Тодор Пеев“ Десислава Найденова подчерта, че всички участници от гимназията в „Да направим филм“ са от паралелки в дуална форма на обучение. Тя изрази удовлетворението си от направения филм от възпитаниците ѝ.  


 „Истинско удоволствие е, когато разбереш, че децата са повярвали в себе си. Това е резултатът, който усетих на премиерата на филмите от проекта на група „Геотехмин“ - каза след премиерата директорът на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева. Тя допълни, че втора поредна година учениците от гимназията са носители на награда за филм от Международния фестивал „Арлекин“. „„Четири метра над земята“ е не само пряко впечатление за труда, който полагат работниците в РК „Елаците“. Той е съвместна успешна рожба – на Йоан-Марин Пенков, Велина Григорова, Виктория Николова, Християн Василев, Григор Димитров, Стефан Станев, Христина Маркова, на г-жа Петя Георгиева и целия екип на г-жа Росица Младенова, на екипа на група „Геотехмин““.


Инициативата „Да направим филм“ на Геотехмин, Елаците Мед и Сдружение „Арлекин“ е организирана за втора поредна година за училища от община Етрополе и района на Средногорието През 2023 г. участниците от трите училища в гр. Етрополе създадоха филма „Да обичаш професията си“, посветен на професиите маркшайдер, геолог, IT специалист, оператор на челен товарач и шофьор на тежкотоварен камион. Проектът през 2023 г. бе отличен с наградата за мащабен филмов проект на фестивала „Арлекин“. 


Вижте една от 120-те професии в „Елаците-Мед“ АД – през погледа на багериста Стефан Стефанов, интервюиран от ученик в дуална форма на обучение от ПГ„Тодор Пеев", град Етрополе. Филмът спечели награда „Арлекин“ 2024 за документален филм.


 https://www.youtube.com/watch?v=mPYX7tsjjTc