Община Ботевград и общините Елин Пелин и Своге създават сдружение с нестопанска цел. То ще бъде учредено на 22 октомври. Това се посочва в докладна записка, с която Община Ботевград иска съгласието на местния парламент да определи кмета Иван Гавалюгов или упълномощено от него лице да я представлява в учредителното събрание на сдружението. 


С решение на Общински съвет – Ботевград от м. февруари тази година е дадено съгласие за изграждане на местно партньорство на територията на трите общини с участието на представители на публичния, стопанския и нестопанския сектор.


Със същото решение е дадено съгласие Община Ботевград да участва в сдружение с нестопанска цел, както и да участва като партньор при кандидатстване и реализация на проекти по процедура “Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещето изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“ с финансиране по Програма за морско дело, рибарство и аквакултури, която е с продължителност до края на 2027 год.