Представители на Serbia Zijin Copper DOO, част от ZiJin Mining Group, и Mercuria Energy Trading SA посетиха Елаците-Мед АД с цел обмяна на опит. По време на срещата бяха обсъдени направените инвестиции през последните години в областта на удължаване жизнения цикъл на рудника с акцент върху опазване на околната среда и енергийния преход. 


В разговорите от българска страна участваха д-р инж. Иван Вутов, заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД, от страна на ръководството на Елаците-Мед АД присъстваха инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор, д-р инж. Ивайло Николов - Директор, дирекция "КИСК", инж. Васил Шишков - Директор "Рудодобивен комплекс", инж. Цветан Дилов - Главен експерт / геотехнически проблеми, инж. Младен Недков - Заместник-директор дирекция "ИКТ", г-н Георги Василев - Експерт, ЗБУР - "Рудодобивен комплекс" и г-н Станислав Делчев, Заместник-директор, дирекция Финанси в „Геотехмин“ ООД.


Serbia Zijin Copper DOO беше представена от генералния директор г-н Qiu Guozhu и г-н You Fuqiang, заместник-директор Маркетинг. През 2018 г. ZiJin стъпва на сръбския пазар, придобивайки 63% от RTB Bor, с което се слага началото на Serbia Zijin Copper DOO. Благодарение на десетилетията опит на инвеститора в международни проекти в областта на минната дейност и металургията, днес  сръбското подразделение на ZiJin e една от най-големите компании в страната, която е и основна движеща сила в икономическото развитие на Бор и Майданпек. Компанията e основен производител на мед и ценни метали /злато и сребро/ в Сърбия, като управлява четири мини “Veliki Krivelj”, “Novo Cerovo”, “Jama” и Copper Mine Majdanpek.


В глобален мащаб дейността на Zijin Mining Group е свързана с проучване и добив на метали като мед, злато, цинк, литий, сребро и молибден. Групата се гордее, че допринася за глобалния икономически растеж и устойчивото развитие, оперирайки в повече от 15 държави с приходи от 41,3 млрд. долара през 2023, давайки работа на над 48 хил. служители. 


Делегацията на Mercuria Energy Trading SA беше водена от г-н Kostas Bintas, глобален ръководител Метали и минерали. Създадена през 2004 г., Mercuria е една от водещите в света независими енергийни групи. Чрез обединяване енергийните пазари, фокус върху търговията, структуриране на финанси и инвестиране в стратегически активи, оборота на компаниите от групата е над 170 млрд. долара. 


Управлявайки повече от 100 инвестиционни проекта в глобален мащаб, Mercuria e ангажирана в прехода към по-устойчива, достъпна и надеждна енергийна система, като целта е над половината от техния инвестиционен капитал да бъде насочен към подпомагане на енергийния преход. Mercuria оперира на пазарите в Африка, Азия, Европа, Средния Изток, Северна и Южна Америка. Важна част от портфолиото на групата е следваната стратегия да инвестира своя собствен капитал в стратегически активи и някои от най-прогресивните и иновативни компании в световен мащаб.


По време на посещението българският екип показа внедрените иновативни технологии в управлението на рудника, които са в основата на проекта за продължаване на жизнения цикъл на рудника до 2041 г. В Диспечерския пункт запознаха гостите с новата американска система за управление на производството на рудника чрез която производителността е подобрена с 18.9%. Така посредством новите технологии е оптимизиран броят на автосамосвалите и са намалели престоите на товарни и разтоварни пунктове. Това, от своя страна, намалява вредните емисии, следвайки политиката на Група ГЕОТЕХМИН за опазване на околната среда. 


Екипът на Елаците-Мед запозна гостите с направените инвестиции в Пречиствателната станция за отпадъчни води, като получи висока оценка от китайската делегация. Натрупаният опит с използваните технологични решения, ще послужи при изграждането на поредната трета ПСОВ на територията на рудника, която се очаква да заработи през следващата година. 


Със заявен интерес за задълбочаване обмяната на опит беше поставено едно добро начало за дългосрочно бъдещо партньорство между ZiJin, Mercuria и Група ГЕОТЕХМИН.