Софийският окръжен съд не уважи искането на прокуратурата 44-годишният собственик на балона, от който скочиха двама парашутисти край Ботевград, да остане за постоянно в ареста. Христов беше пуснат под гаранция от 10 000 лв.
Според съда има обосновано предположение за това, че Веселин Хистов е извършил престъпленията, за които е обвинен, но трябва да се има предвид, че те са непредпазливи т.е. не е имало умисъл от негова страна. В същото време липсва опасност той да се укрие, тъй като има семейство, две малки деца и постоянен адрес и заетост. Опасността от извършване на друго престъпление също не е налична, тъй като Христов е реабилитиран по предишно осъждане, а по друго такова присъдата му е била отменена.
Пред съда Христов обяви, че с въздушния балон не е имало проблеми – той го е издигнал, движил се е и го е приземил, въпреки че не е имал лиценз за тази дейност. Лицата, които е качил, за да скачат с парашути, били с много опит в това и дори той искал след време да научат и него да скача с парашут. Обвиняемият заяви, че дълбоко съжалява за случилото се и то ще го преследва винаги, въпреки че неговата работа е била само да издигне балона и той го е направил.
Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред апелативния съд.
"Аз като пилот на балон на съм позволил да се случи нищо. Момчетата са скочили и те са допуснали грешка." Това каза Веселин Христов пред журналисти.
"Направил съм всичко възможно да имам лиценз и да се регистрирам. От 4 години се опитвам да го направя, но процедурите в България са много тромави", каза в съда обвиняемият Веселин Христов, цитиран от БГНЕС.
В четвъртък Софийската окръжна прокуратурата обяви, че  Веселин Христов  не само е собственик на балона, но и го е управлявал. На него са му повдигнати обвинения за причинява не смърт и на телесна повреда по непредпазливост. Деянието е извършено при управление на балон, без документи, без регистрация и удостоверение за летателна годност, без издаден лиценз за правоспособност и в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване, обяви окръжната прокурорка Наталия Николова.
.
.