Професионална гимназия „Тодор Пеев“ отпразнува 120 години професионално обучение в гр. Етрополе и своя патронен празник. По случай празника беше организирано красиво тържество, което събра на едно място бивши и настоящи преподаватели и ученици, както и много гости. 


Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров приветства гостите със сърдечно слово, като отправи своите благодарности към бившите си учители и им благодари за напътствията, които са му давали през годините.


„Бъдещето е в нашите ръце и затова благодаря на всички хора от бизнеса, които подкрепят развитието на образованието. Благодарение на тази подкрепа, училището днес може да се похвали с над 150 ученика и с една добра материална база. С моят екип сме поели ангажимент да направим един голям физкултурен салон по проект, за който сме одобрени по Закона за държавния бюджет за финансиране“, заяви инж. Александров. Той подари на професионалната гимназия барелеф на Тодор Пеев, който е изработен от скулптура Краси Ангелов и архитекта Станислав Ангелов.


Припомняме, че още през май месец, кметът инж. Владимир Александров пое ангажимент към училището да се изработи барелеф на патрони им, който да краси двора на гимназията.


Директорът на ПГ „Тодор Пеев“ г-жа Десислава Найденова благодари за този така ценен за тях подарък и припомни историята на училището като заяви, че по инициатива на Софийската  търговско-индустриална камара  и с активното съдействие на Софийската постоянна комисия с цел да се развие мебелната индустрия, като се използва местен дървен материал, през 1904 година в  Етрополе  е открито Окръжно столарско училище. Второто такова в България.


През август 1904 г. за ръководител и пръв учител е назначен Лудвиг Албел / чех по произход/. Дърводелската работилница е настанена в къщата на Гаврил Лазаров, като са записани 21 ученици. Така до ден днешен, професионалното обучение се е запазило в града и се развива успешно благодарение на доброто партньорство с Общината и бизнеса.


„Последната и много важна за училището градивна промяна е ремонтът на централната сграда, който беше реализиран по благотворителната програма „Българските добродетели“ на група „Геотехмин“. Този родолюбив жест е мерило за благородство, човечност и доброта. Казвам отново нашето сърдечно „Благодаря“, заяви още г-жа Найденова.


Генералният директор „Производство“ на Елаците-Мед инж. Стоил Димитров благодари за подготвените кадри, които училището предоставя на бизнеса и поднесе на г-жа Найденова луксозно издание на „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и икона на „Свети Свети Кирил и Методий“ .


„120 години са и много и малко – време за равносметка, хиляди ученици и учители са преминали през това училище и много се радвам, че ние от Група ГЕОТЕХМИН и Елаците-Мед сме партньори на това училище и можем да дадем своя принос към неговото развитие“, заяви още инж. Димитров.За първи път през трудната и „затворена“ 2020 година, в училището се реализира успешен прием на ученици в дуална система на обучение. От тогава до момента, всяка година се осъществява и реализира успешен прием и в двете специалности – пътностроителна техника и електрически инсталации.


Директорът на ПГ „Тодор Пеев“ изказа своята почит и уважение към бившите служители Цеца  Николова; Соня Вичева; Соня Димитрова; Галина Бончева; Христо Андреев; Петър Васов; Любимка Кусева; Таня Христова и им поднесе грамоти за принос в развитието на образованието в гр. Етрополе. 


Десислава Найденова благодари и на колегите, които преди повече от 14 години са я посрещнали – Иван Маринов; Камелия Стаменова; Татяна Ангелова; Детелина Воденичарска и Цветелина Канджакова.


„На този ден искам да изкажа за пореден път своето уважение и благодарност към директорите на Средно училище „Христо Ясенов“ – г-жа Мила Манчева, на ОУ „Христо Ботев“ Етрополе – г-н Иван Иванов и на ОУ „Христо Ботев“, с. Лопян – г-жа Мария Фердинандова. Постиженията на Вашите ученици и учители са предизвиквали винаги в нас чувства на гордост и уважение, защото всички ние сме едно голямо семейство, което винаги е работило за доброто на децата и младите хора в нашия град“, завърши г-жа Найденова.


За доброто настроение на присъстващите се погрижиха децата от ДГ „Еделвайс“, които изнесоха приказна програма и припомниха на всички колко е важно човек преди всичко да бъде добър и да прави всичко със сърцето си.


Официални гости на събитието бяха още заместник-кметът на Община Етрополе Катя Симеонова; председателят на ОбС-Етрополе Боряна Керемидска; Марин Маринов; Росица Иванова; Венета Гергова; Валя Герчева; Йоланта Недялкова; Надежда Димитрова; Тодор Иванов; Красимира Янева; Даниела Горанова и Вергиния Йорданова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО София област.


Поздравителни адреси бяха получени от: инж. Владимир Александров – кмет на община Етрополе; г-н Марин Маринов-народен представител; г-жа Росица Иванова – Началник на РУО София област; проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД; инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците – Мед“ АД; инж. Иван Мишев председател на клуб „Спорт и здраве-Етрополе“; Клуб на миньора и минното дело при Елаците – Мед Ад; ръководството и екипа на СУ „Христо Ясенов“ Етрополе; ръководството и екипа на ОУ „Христо Ботев“ с. Лопян; г-жа Галя Дикова -Иванова – директор на исторически музей Етрополе; ръководството и екипа на ДГ „Еделвайс“ Етрополе; ръководството и екипа на ДГ „Слънчице“ Етрополе и от г-жа Центъра за обществена подкрепа.


Венци пред паметника на Тодор Пеев бяха поднесени от името на: Кмета на община Етрополе; колектива на ПГ „Тодор Пеев“ Етрополе; ръководството на „Елаците-Мед“ АД и от ръководството на „Геотехмин“.


Празничният ден продължи със спортни състезания по тенис на маса, петанг и народна топка и „Майсторско управление на моторно превозно средство“. „Клуб на миньора и минното дело при Елаците - Мед – Етрополе“ осигури наградите за състезанието „Млад водач на МПС“, а победителите бяха наградени от Недка Дакова, учредил в сдружението. Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“ осигури наградите за състезанието по петанк, като победителите бяха наградени от Тодор Василев, член на УС на сдружението.