Гръцките власти започнаха преместването на археологически находки на Акропола от стария музей в нова сграда. Тя е разположена на около 300 метра по-надолу от известния атински хълм, съобщиха осведомителните агенции.

Новият музей е направен предимно от стъкло по проект на швейцарския архитект Бернар Чуми. Въпреки силния вятър властите успешно преместиха барелеф от северния фриз на Партенона с тегло 2,3 тона, изобразяващ сегмент от процесията на Панатенеите, древен религиозен празник в чест на богинята Атина.

Операцията отне повече от 90 минути, уточнява Асошиейтед прес.

Повече от 300 статуи и скулптирани блокове, опаковани в метални контейнери, трябва да бъдат пренесени с три гигантски крана. Преместването възлиза на стойност 1,6 милиона евро и трябва да бъде приключено до шест седмици.

Системата от кранове беше изпробвана за пръв път в четвъртък в присъствието на десетки археолози, инженери, реставратори и техници, както и на министъра на културата Михалис Лиапис. Откриването на новия музей е предвидено за края на 2008 г., но някои от залите ще бъдат отворени за посетителите веднага след пренасянето на експонатите.