Днес стачкуват 97% от училищата в страната, съобщиха от Единния национален стачен комитет (ЕНСК).

Българските учители и непедагогически персонал, изразявайки своята загриженост за нормалното приключване на учебната 2007-2008 г., за неудобствата и притесненията на родителите и на стотици хиляди ученици, категорично заявяват, че цялата отговорност за протакането и неефективността на преговорите носи българското правителство и лично министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и премиерът Сергей Станишев.

Единният стачен комитет се обръща със синдикален поздрав към всички учители и непедагогически персонал, които към днешна дата, един месец протестират и шестнадесети ден ефективно стачкуват в защита на своето професионално и гражданско достойнство.

За пореден път вчера по време на преговорите при президента, двамата министри Орешарски и Вълчев не представиха други разчети и варианти извън обявеното на 9 септември 2007 г. предложение на Станишев, заявяват от ЕНСК.

Вашата твърдост в отстояването на стачните искания за 100% поетапно увеличение на доходите ни, е основният фактор за позицията на ЕНСК и ръководствата на трите учителски синдиката при преговорите.

Нашата категорична позиция е, че по-малко от 20% увеличение на работните заплати от 01.10.2007 г. не е приемливо и няма да срещне подкрепата на учителите и непедагогическия персонал.

Без тази първа стъпка, реализирането на която е от икономии на средства в системата, е невъзможно поетапното 100% увеличение на работните заплати до края на юли 2008 г.

ЕНСК и ръководствата на трите учителски синдиката декларираме, че не желаем нашият синдикален и граждански протест да се политизира и употребява от отделни политически партии, коалиции и личности.

Като се обръщаме към българското общество, към родителите и нашите ученици за подкрепа, ние заявяваме, че работещите в системата на средното образование са решени до край да отстояват своите искания.

Крайно време е българските политици да разберат, че предизборните обещания и програмите на правителството трябва да се изпълняват.

Преди изборите за 40-то Народно събрание всички политически партии, които са представени в него заявиха като приоритет в своите програми образованието в Република България.

По тази причина ЕНСК настоява в Бюджет 2008 да бъдат заделени за образованието 5% от БВП.

Така не само с думи, но и с действия могат да бъдат решени проблемите на работещите в системата на средното образование, допълват от ЕНСК.

От там се обръщат към българските граждани, към бизнеса и всички неправителствени организации да помогнат на българските учители и непедагогически персонал, които провеждайки ефективните стачни и протестни действия защитават своите граждански и човешки права.

В отворено писмо от президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев се отправя молба към директорите на търговските банки да бъдат отсрочени дължимите вноски за октомври тази година на стачкуващите учители и на непедагогическия персонал, като бъдат прехвърлени за бъдещ период.

В документа се посочва, че вече четвърта седмица българските учители протестират срещу мизерните си доходи, а голяма част от тях са теглили кредити от банки.

За времето на ефективните стачни действия, съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове, работна заплата не се дължи, се отбелязва в писмото.

В него се допълва, че съществува реална опасност голяма част от учителите да останат без доходи през октомври и да не бъдат в състояние да обслужат взетите кредити.