3-ти декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания. Ето какво заяви в навечерието на тази дата председателят на Общинската организация на инвалидите Любен Лаков: “Общинската организация на инвалида е учредена през 1990 год. В нея членуват 1246 човека. До този момент Управителният съвет на организацията работи всеотдайно за подобряване на социалния статус, осигуряване на равен достъп и интеграция на хората с увреждания в обществето.
И през настоящата година по наше искане и със съдействието на кмета на общината Георги Георгиев, и на общинския съвет се отпсунаха 60 000 лв. за закупуване на хранителни продукти за инвалидите първа група. Общината съфинансира с 17 000 лв. проект по националната програма “Асистенти за хора с увреждания”, осигури 5000 лв. за подпомагане дейността на Клуба на инвалида. Заделени бяха и средства за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания.
Инвалидите от Ботевград пътуват безплатно на територията на общината. Два от автобусите на местния превозвач са с ниски платфарми, пригодени за инвалидни колички.
През настоящата година на членовете на членовете на Общинската организация на инвалида бяха раздадени 1745 пакета хранителни продукти, 350 книги и други помощи. 16 инвалиди от Ботевград и селата бяха подпомогнати със финансови средства за лечение.
В клуба на инвалида редовно се провеждат конслутации по трудова рехабилитация, трудоустрояване, социално и здравно осигуряване и др. Организирани бяха пет безплатни екскурзии до исторически местности и природни забележителности, в което взеха участие 270 човека.
Община Ботевград, фондация “Съвременност” и Общинската организация на инвалидите реализираха проект, по който бяха осигурени средства за ремонт на Клуба на инвалида, за закупуване на компютри за обучение по английски език и други мероприятия.
Има още какво да се направи за хората с увреждания в Ботевград. Трябва да продължи изграждането на достъпна среда до всички учреждения, жилищни блокове, училища, детски градини., да се скосят тротоарите на кръстовищата за достъп както на инвалидните колички, така и на майките с деца”.

От името на Общинската организация на инвалидите Любен Лаков изказва благодарност на кмета Георги Георгиев, на ОбС, на председателя на Съюза на инвалидите в Балгария Красимир Коцев, на всички институции и фирми, които помагат на хората с увреждания и работят за тяхната интеграция и по-добро самочувствие.