37 журналисти от Българската национална телевизия са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това оповести Комисията по досиетата. Тя е проверила общо 484 имена. Сред сътрудниците на Държавна сигурност са двама бивши генерални директори – Иван Токаджиев и Иван Гранитски, Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян, Нидал Алгафари. Комисията по досиета провери 484 бивши и настоящи журналисти - председатели, заместник-председатели, генерални директори, членовете на управителния съвет и на контролен орган, членовете, ръководителите на редакции, отдели и сектори в БНТ. 10 от тях не подлежат на проверка, а за един БНТ не е представила необходимите документи. Като сътрудници се оповестяват говорителят на президента Жельо Желев – Валентин Стоянов, който е бил секретен сътрудник и агент на Първо главно управление - разузнаването, Александър Авджиев, Владимир Игнатовски, Димитри Иванов, който е бил агент на английското отделение на Второ главно упралвение – контраразузнаването. За бившия генерален директор Иван Токаджиев, който е бил агент на ДС - Разград, комисията разполага с документи, че е продължил да сътрудничи и след 1989 г. Сред агентите са още бившият генерален директор Иван Гранитски, Иван Гарелов, който е бил щатен офицер от Първо главно управление, Кеворк Кеворкян, Милен Вълков, Нидал Алгафари, който е продължил да бъде агент на Шесто управление и след 1989 г., Николай Конакчиев, Огнян Сапарев, Хачо Бояджиев, който е бил агент-нелегал както на Първо, така и на Второ главно управление, Явор Цаков.

Комисията е установила принадлежност към ДС и военното разузнаване на още 6 души, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона.

Пълен списък на имената по азбучен ред:

Александър Димитров Грозев

Александър Николов Авджиев

Ангел Йорданов Киряков

Антоний Симеонов Вергиев

Асен Генов Матеев

Атанас Бориславов Илков

Атанас Свиленов Митрев

Борис Илиев Китанов

Боян Крумов Кривошиев

Валентин Аурелов Стоянов

Владимир Спасов Игнатовски

Владимир Спиров Каперски

Григор Христов Христов

Дарин Константинов Камбов

Димитрий Константинов Иванов

Живко Ваклинов Живков

Иван Данев Токаджиев

Иван Йорданов Димитров (Гранитски)

Иван Стефанов Гарелов

Иван Филипов Проданов

Кеворк Таквор Кеворкян

Красимир Крумов Йорданов

Милен Атанасов Вълков

Милен Христов Йорданов

Михаил Иванов Бързанов

Надежда Панчева Топчева

Нидал Ахмад Алгафари

Николай Любенов Николов

Николай Любомиров Конакчиев

Николай Людвиг Цончев

Огнян Димитров Димов

Огнян Стефанов Сапарев

Пенчо Златанов Ковачев

Стефан Петков Стоев

Хачадур Крикор Бояджиев (Хачо Кирилов Бояджиев)

Христо Тотев Тотев

Явор Тодоров Цаков

Ръководството на Българската национална телевизия (БНТ) излезе със специална декларация, в която се казва, че по силата на новия Закон за досиетата и според реда, установен от Комисията, БНТ е първата телевизия, която преминава през проверка за сътрудничество с бившата Държавна сигурност (ДС) от 1989 година насам.

 

 

„След като видяхме първата част от списъка с проверените, дължим на обществото своята позиция. Нашето категорично мнение е, че през 2008 г. принадлежността към бившите служби е несъвместима с воденето на телевизионно предаване и със заемането на ръководен журналистически пост в БНТ. Оттук нататък оповестените от Комисията служители на БНТ, носят своята отговорност пред зрителите и обществото, за да обяснят обстоятелствата около сътрудничеството им с Държавна сигурност. Още през май, когато бяха поискани списъците, ръководството на БНТ се обърна към журналистическите дружества на Съюза на българските журналисти и Съюза на българските журналисти „Подкрепа" в БНТ“.

 

 

В свое становище те подчертават, че журналистите са основна част от екипа на медията, за която работят и носят отговорност за публичния образ и общественото доверие към нея. В същото време по БНТ председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че всички агенти на Държавна сигурност, работили в медията, вече са обявени от неговата комисия. Комисията не е скрила нито едно име, увери Костадинов и обясни, че забавянето за откриване на имената е станало по технологични причини. Той не се ангажира със срок за обявяване на ДС-агентите в БНР.