Българката Мая Петрова е станала пряк свидетел на серията атентати в индийската финансова столица Мумбай, при които бяха убити 174 души, а 239 бяха ранени. По време на терористичните атаки тя е била в хотел, намиращ се в близост до квартала с атакуваните от терористите хотели. Мая е на 32 години, от месеци живее във Франция, където работи като финансов консултант на френска банка. Мая Петрова е била в Индия служебно. Ето какво още разказа тя пред Дарик:

„Кварталът, през който минахме беше учудващо спокоен. Единственото необичайно нещо беше липсата на оживения трафик, които иначе там е ежедневие. По улиците се виждаха коли, но сравнително много по-малко от това, което е обичайно”, обясни сънародничката ни.

Чухте ли някакви изстрели, гърмежи?

Да, чуваха се. Чуваше се нещо като гърмежи, като взривове. Никой не идваше да ни обясни какво точно се чува и защо. Наоколо не се виждаха нито въоръжени хора, нито каквито и да е било. Те просто отекваха във въздуха, може би се чуваха отдалече”, посочи още тя.

„Имахме колеги в хотел „Тадж Махал”. Успяхме да се свържем през нощта с единия и знаехме, че човекът се е разминал на косъм от смъртта. Бил е в ресторанта, вечерял е спокойно, когато са нахлули и са започнали първите гърмежи в „Тадж Махал”. След това тези, които са оцелели в ресторанта, са били изведени към някакви подземни бункери още през нощта на 25 срещу 26 ноември. През деня вече много настойчиво се опитвахме да се свържем с него и да знаем какво става по нататък. Тогава не му отговаряше телефонът. Явно през деня на 26 са успели благополучно да изведат хората от подземието на хотела”, споделя българката.

„Екипаж на „Еър Франс” е бил сред задържаните в хотела. Нашият полет за завръщане, предвиден с „Еър Франс”, просто нямаше как да се осъществи”, добавя Мая Петрова.