22-годишна жена от симитлийското село Осеново съди мъжа си за неплатени, но обещани пред ходжа, 1000 евро, два товара царевица и нива. Младоженката получила обещанието на мюсюлмански сватбен обичай, при който ходжата на селото записал всичко в специална ритуална книга. Жената трябвало да получи парите и имотната облага само ако е девствена.

Преди месеци честната булка влязла в бракоразводен процес с мъжа си, тъй като той се сгодил за друго момиче от българо-мохамеданското село Осеново. Според мюсюлманските закони съпругът трябвало да обезщети девствената си булка, но в случая това не било направено и младата жена останала измамена.

Като свидетели в Районния съд в Благоевград бе разпитан ходжата на Осеново и роднини на бившото вече младо семейство. Разведената от няколко месеца Гергана настоява пред магистратите за изплащане на финансов иск в размер на 6 000 лева, заедно със законна лихва върху главницата.

В благоевградския съд подобно дело досега не е имало, коментираха юристи. Процесът продължава в началото на следващата година.