Българинът, който беше отвлечен в Нигерия, е освободен в неделя, съобщи говорителят на външното ни министерство Драговест Горанов. Дарик научи, че името на сънародника ни е Емил Цветанов. До дни се очаква той да реши дали ще напусне африканската държава. Говорителят на външното ни министерство Драговет Горанов уточни, че той е на 52 години и от няколко месеца е работил в африканската държава: „В един „щастлив” ден, 20 ноември, идват въоръжени деца с два джипа и се интересуват конкретно за нашия съгражданин. Спират го и под заплаха с оръжие го прибират, като от самото начало започват да поставят условия. Едно от тях е откуп, не 4 млн., както се цитираше”. На въпрос дали нигерийските власти са освободили българина или за него е платен откуп, Горанов отговори: „И двете”. В момента той е извън столицата, но скоро ще бъде преместен в Абуджа и ще се срещне с наши дипломати. Горанов уточни, че по време на атентатите в Индия е имало трима българи. За отвлечената в Сомалия българка Данка Панчова външното ни министерство не разполага с нова информация.

През януари 2006 г. българинът Милко Ничев, работещ за контрактор на петролната компания “Шел”, бе отвлечен в Нигерия от групировката “Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. След 19 дни в плен, той се завърна благополучно в България. През юли миналата година бе отвлечен и друг българин, Кирил Елевтеров, също работещ за петролна компания в Нигерия. Той бе освободен, невредим, месец по-късно.
 
Министерството на външните работи нееднократно е отправяло съвети към българските граждани да се въздържат от пътувания в Нигерия, припомнят от ведомството. Във връзка с повишената рискова обстановка в Афганистан и с кризисните ситуации в някои области на Йемен, Боливия и Уганда дирекция "Консулски отношения" препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези страни, добавиха от министерството.