По пътищата на страната ще бъдат разположени 15 устройства за контрол на скоростта на движението, съобщи правителствената информационна служба.

Целта е да бъдат засичани автомобилите, движещи се с над допустимата скорост. Устройствата ще са оборудвани със съответния софтуер и ще подават информацията в КАТ.

Съоръженията приличат на познатите ни камери, но с повече функции. Тъй като са мобилни, ще се закупят контейнери, в които ще бъдат монтирани.

Покупката се финансира от Гаранционния фонд по Кодекса за застраховането и около 900 хиляди лева. Кодексът предвижда 5 на сто от средствата на фонда, събрани през предходната година по застраховка "Гражданска отговорност", да се използват за техника и информационни и комуникационни технологии за подобряване на безопасността на движението по пътищата.

Анализът на причините за тежките катастрофи у нас показва, че едно от основните нарушения е превишената и несъобразената скорост. Тя е и основният фактор за оборудване на пътната мрежа с автоматични контролни средства.

Благодарение на подобна във Франция, Великобритания, Португалия и др. страни е постигнато съществено намаление на броя на жертвите при катастрофи.