Криминалисти и служители на икономическа полиция от Районно управление – Ботевград заловиха 46-годишен ботевградчанин, специализирал се в изработване на неистински дипломи, свидетелства за правоспособност и други официални документи, съобщиха от пресцентъра на МВР. В операцията по залавянето на извършителя участвали и икономически полицаи от Областната дирекция на полицията в София.

Преди месец ботевградските криминалисти получили информация, че през определен период от време в града пристигал с личния си автомобил мъж от Ловешко, който предоставял данни на различни лица от Ловешка и Плевенска област и ги предавал на посредник от Ботевград. Според първоначалната информация посредникът предавал данните на друг ботевградчанин, който изработвал фалшивите документи. След няколко дни служителите установили самоличността на гастрольора – М.С. на 35 години. Той е от ловешкото село Български извор. На 28 ноември по време на специализирана полицейска операция автопатрул спрял за проверка личния му автомобил. При обиска на колата били открити десет ксерокопия на лични карти и две фалшиви дипломи за завършено средно и основно образование. В хода на разследването полицейските служители установили, че фалшивите документи се изработвали от 46-годишния ботевградчанин В.Р.

Вчера отново бил получен сигнал, че около обяд предстои “приемане-предаване” на фалшиви документи близо до сградата на СБА в града. По време на специализираната полицейска операция бил заловен В.Р. От личния му автомобил “Волво” полицаите иззели пет дипломи за завършено основно и средно образование, една за висше икономическо, две трудови книжки, две свидетелства за правоспособност на пътно строителни машини и голям брой ксерокопия на различни документи. При обиска на апартамента му и таванското помещение били иззети диплома за средно и висше образование, дървен печат, три удостоверения на банка и пишеща машина “Роботрон”. Назначени са експертизи на иззетите документи. Според разследващите, тарифата за диплома за основно образование вървяла 150 лева, а за средно - 350 лева.

В.Р. е стар познайник на полицията. Срещу него е водено дознание за същото деяние, само през тази година е санкциониран пет пъти за шофиране в нетрезво състояние.
М.С. също е известен на органите на реда - за незаконно притежаване на оръжие, както и за ползване на неистински документи.
Материалите по случая са докладвани на местната районна прокуратура. Води се дознание. Работата продължава.