За да посрещне галопиращата инфлация, правителството на Зимбабве пусна в обръщение банкнота от 200 милиона зимбабвийски долара. Това стана едва два дни след като в страната бе отпечатана банкнота от 100 милиона долара.

Новата банкнота от 200 милиона зимбабвийски долара е 28-та банкнота с различен номинал, пусната от началото на годината от централната банка на страната. От четвъртък в Зимбабве вървят банкноти от 100, 50 и 10 милиона зимбабвийски долара. Банкнотата от 100 милиона долара отговаря на около 14 американски долара (11 евро) и стойността й непрекъснато се пада.

Инфлацията в Зимбабве вече достигна 231 милиона процента и е най-високата в света. С банкнота от 100 000 долара в Зимбабве едва може да се укпи половин хляб. Икономиката на страната е в разруха, а 80% от населението са безработни.

Според ООН близо половината от жителите на Зимбабве ще се нуждаят от продоволствена помощ от началото на следващата година. В същото време в страната има епидемия от холера с близо 12 700 заразени, от които 575 души са починали, а разрешение на политическата криза, породена от поражението на режима на Мугабе на последните парламентарни избори, не се очертава.