Над 60 000 граждани са си спестили посещението в Националната агенция за приходите в последните 9 месеца, съобщиха от агенцията. Това стана възможно заради работата на създадения през март 2008 г. Информационен център на НАП. Телефонният номер на центъра е 0700 18 700. Средната продължителност на един телефонен разговор е около 5 минути, над 92 % от обадилите се граждани са получили компетентен съвет и са останали доволни от обслужването, сочи статистиката на кол центъра.

От 17 март досега експертите от Информационния център на НАП са обслужили 52 580 телефонни обаждания и са изготвили 4 600 отговора на запитвания по електронната поща. На телефона за информация на НАП 0700 18 700 средно на ден се приемат по около 400 телефонни обаждания, като в пикови моменти достигат до 2000. Най-натоварените дни са около изтичането на срокове по време на данъчно-осигурителната кампания, по повод промените в Закона за здравното осигуряване, свързани с възстановяването на вноските на българите, живеещи в чужбина; въвеждането на новата информационна система „Интрастат” и др.

Междувременно, заради нарасналия обем работа, НАП обяви конкурс за наемането на още 10 експерти в Информационния център. Работните места са в сградата на централното управление на НАП в София.
Изискванията към кандидатите са да имат завършено висше образование с професионално направление икономика или право. За позиция в колцентъра могат да кандидатстват и току-що завършили студенти, тъй като не за всички експертни длъжности се изисква професионален опит.

Повече информация за конкурса можете да намерите на интернет страницата на НАП - www.nap.bg. Стартовата заплата за кандидати без трудов стаж е близо 500 лв., за хора с опит в данъците и осигурителните вноски възнагражденията ще бъдат по-високи. Ще се дават и допълнителни тримесечни премии за служителите на кол центъра, в зависимост от трудовото представяне, обещават още от НАП.
Информационният център на НАП работи от 9.00 до 17.30 ч. всеки делничен ден, като обаждането се таксува на цената на един градски разговор за абонати на БТК и според тарифния план за абонати на мобилните оператори. Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: infocenter@nra.bg.