Спецификация на 100-гигабитов Етернет протокол ще излезе по график през март следващата година, съобщи EE Times, като се позовава на източници от групата IEEE 802.3ba, която се занимава със стандарта.
Въпреки техническите проблеми, експертите ще съумеят да публикуват завършена спецификация за 40- и 100-гигабитов Етернет. В групата са постъпили огромен брой отзиви след представянето на черновата на бързия мрежов Етернет протокол през ноември миналата година.
Предполага се, че с отчитане на коментарите, през март ще бъде предложен за гласуване в работната група първият завършен вариант на документа. Той ще включва няколко спецификации, като наппример такива, които описват оптичните линии за дълги свързвания, както и проводникови линии за връзки до 10 метра с пропускателна способност 40 и 100 гигабита в секунда.
Някои производители вече подготвят продукти, съвместими с новия Етернет. Компанията NetLogic Microsystems, например, обяви микросхеми, които реализират интерфейса на физическо ниво. Още през лятото разработчици демонстрираха предаване на данни със скорост 100 Gbps.
Очаква се първи да внедрят новото оборудване доставчиците на телокомуникационни услуги, за да си решат проблемите с растящия трафик на видео.