Понякога съдбата си прави жестоки шеги с хората. В това се убеди и атлетката Рая Стойнова, която наскоро бе наказана от БФЛА с лишаване от състезателни права за две години след положителна допинг проба за забраненото вещество метанолон. По ирония на съдбата това е първият допинг тест в живота на 20-годишната пловдивчанка. Резултатът й носи наказание от две години.

“Разбрах за лошата новина в началото на август, когато бях на море. Моят треньор ми се обади и ми съобщи неприятната вест. В първия момент цялата се изпотих и изтръпнах от ужас. Този случай обаче кали психиката ми. Признавам вината си – просто бях невежа и това ме доведе до тук. Цяла година имах здравословни проблеми и пиех антибиотици, но изобщо не осъзнавах, че те могат да ми навредят. На Балканиадата в Гърция за първи път в живота си щях да давам допинг проба и бях много развълнувана. Исках да видя какво е, нямах никакви притеснения, защото изобщо не съм се съмнявала в себе си. Когато влязох в стаята ми казаха да напиша какви вещества съм приемала – аз просто не знаех какво да напиша”, заяви Стойнова специално за Sportal.bg.

Чаровната брюнетка не търси вината за положителната проба в треньора си. Знае, че е била невнимателна и осъзнава грешката си: “Искам да кажа, че треньорът ми Пламен Нягин няма абсолютно никаква вина в случая. Грешката е изцяло моя и ще си понеса последствията”.

Случаят с метанолона, открит в урината й, обаче ще виси като обица на ухото на Рая. След инцидента пловдивчанката се е превърнала в истинска енциклопедия за допинга. “Преди този неприятен случай изобщо не съм се интересувала каква е процедурата за даване на допинг проба и какво може да предизвика положителен резултат. Напоследък обаче изчетох доста информация за това и съм много наясно за какво става въпрос”, споделя още чаровната брюнетка.

Двегодишното наказание не отчайва Стойнова, а дори я амбицира. Нито за миг тя не си е помисляла да изостави атлетиката. “Няма да спирам да тренирам, докато изтърпявам наказанието си. След две години ще се завърна по-силна и уверена на пистата. Сега ще наблегна повече на учението в НСА. В момента съм ІІ курс и ми предстоят изпити. По-нататък дори мисля да записвам още една специалност – спортна анимация”, оптимистка за бъдещето си е Рая.