Двама ботевградчани взеха участие в Световната младежка конференция "Образование и устойчиво развитие", която е подготвителен етап на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Форумът се проведе от 23 до 25 януари в Бад Хонеф/Бон. Участваха 130 младежи от 30 държави. България бе представена от Любомир Тодоров и Петя Василева – дванайсетокласници в ГПЧЕ “Алеко Константинов” – Правец. Учениците бяха изпратени от секция "Младежи за промяна" към фондация “Съвременност”, която е член на младежката организация MIJARC - Европа.  

“Организатор на подготвителната среща за Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще се проведе през март тази година, бе Германската младежка организация – член на МIJARC – Европа. Основните въпроси, които разисквахме на форума, бяха свързани с жестоката експлоатация на природните суровини и последиците за планетата, с образованието, с възможностите за постигане на равнопоставеност и интеграция на хората в неравностойно положение и др. В тази връзка участниците в срещата бяха включени в работни групи. Всяка една от тях представи полезни практики по дискутираните теми. Ние разказахме за дейността на фондация “Съвременност” в тази насока. Възникнаха много идеи. Те ще бъдат предложени на Генералната конференция на ЮНЕСКО. По време на срещата бяха изнесени лекции по основните теми. Лекторите – интерсни и известни хора  - допринесоха за сближаване на участниците в срещата. В наша чест бе организирано парти, на което имахме възможност да обменим мнения по различни въпроси. Ние разпространихме рекламни брошури и представихме информация за нашия район. Поканихме младежи от другите държави да посетят България – разказа пред наш репортер Любомир Тодоров. -Доволни сме от организацията и отношението към нас. Бяхме настанени в петзвезден хотел, разгледахме много забележителности, сред които бе Кьолнската катедрала” – допълни той.

Генералната конференция на ЮНЕСКО ще се проведе през март тази година и българската секция на МIJARC “Младежи за промяна” очаква да бъде поканена. Предстои участието на група от младежката организация в работна среща на Европейската комисия на МIJARC. Тя е насрочена за февруари в Пикарди – Франция. Тогава ще бъдат уточнени подробностите по организацията на Генералната асамблея на  МIJARC – Европа. която ще се проведе през август в България. Предстои още и включване на младежите в летния лагер в Танжер – информира Любомир Тодоров.