Стопанската конюнктура в търговията на дребно през януари 2009 г. остава неблагоприятна. След спада на съставния показател “бизнес климат” от 36.0% през ноември 2008 г. на 19.4% през декември 2008 г., през януари той продължава да се понижава, но само с 1.3 пункта, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията са с увеличен песимизъм в сравнение с предходния месец, но очакванията за следващите шест месеца са да настъпи известно подобрение в бизнес конюнктурата. Продажбите през последните три месеца са слабо повишени (при леко занижени настоящи стокови запаси), като в сравнение с декември 2008 г. се наблюдава нарастване на дела на търговците на дребно, които прогнозират запазване на обема на продажбите през следващите три месеца главно за сметка на тези, които предвиждат неговото увеличаване. В същата посока са и промените в очакванията за поръчките към доставчиците и движението на персонала.
Несигурната икономическа среда, търсенето и конкуренцията в бранша са основни причини за затрудненията в дейността на предприятията, като през януари се усеща в по-голяма степен също негативният ефект от финансовите проблеми на търговските предприятия и недостатъчното предлагане на стоки.

Преобладаващите очаквания за продажните цени в търговията на дребно са те да останат същите през следващите три месеца, като спрямо декември 2008 г. се увеличават предприятията, които считат, че цените ще се намалят, в резултат на което за първи път от началото на изследванията балансовият показател регистрира отрицателна стойност (- 2.1%).
През януари 2009 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището си от предходния месец (0.2%). Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на бизнеса през следващите шест месеца остават без промяна. По тяхно мнение търсенето на услуги през последните три месеца намалява, като очакванията за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (70.6% от предприятията) или да се увеличи (14.2%). По отношение на персонала предприемачите предвиждат известно намаление.

Конкуренцията в бранша продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, като същевременно през януари се засилва негативното въздействие на фактора “слабости в икономическото законодателство”.
Относно продажните цени в сектора на услугите прогнозите на повечето мениджъри (68.8% от тях) са те да останат непроменени през следващите три месеца, 14.2% очакват увеличение, а 17.0% – намаление