Дали ще има уволнени служители на БДЖ заради смъртта на деветимата души, които загинаха преди година в пожара във влака София – Кардам, ще коментираме след като приключи официално прокурорското разследване. Това заяви в Червен бряг министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той присъства на заупокойната молитва, отслужена в памет на жертвите на влака-убиец. Министър Мутафчиев поясни, че до момента прокурорската проверка и следствието по случая не са приключили и в Министерство на транспорта няма официално информация за внесени в съда обвинения.

Заупокойната молитва в памет на загиналите в пожара във влака девет души беше отслужена от плевенския митрополит Игнатий. Той освети и мемориала, който беше издигнат по инициатива на Община Червен бряг до жп линията близо до мястото, където хората загинаха. На въпрос какви са гаранциите, че такива инциденти няма да се случват в бъдеще, министър Мутафчиев отговори, че „Важното е всеки един, който се занимава с транспорта, държавата с политиката си, с финансирането да създава условия именно за безопасността и сигурността в него”.

„Компаниите, които оперират в транспортната система трябва да спазват всички условия на сигурност и безопасност, нормативните уредби, техническа безопасност на подвижните средства и не на последно място за всеки един работещ да спазва своите ангажименти така, както е записано в неговите длъжности характеристики и ангажимента, който е поел пред своя работодател. Ако всеки един си свърши работата, по-малко ще бъдат подобни инциденти”, уточни още той.

Състоянието на железопътния транспорт е крайно неблагоприятно, каза още министър Мутафчиев. Според програмата на Министерство на транспорта, до 2013 година ще бъдат вложени 4 млрд. лв. – както за подобряване на услугите на БДЖ, така и за повишаване на сигурността и безопасността. Допълнително от оперативните програми по модернизирането на железопътната инфраструктура са предвидени 560 млн. лв.