Българските медици и палестинският лекар, които прекараха 8 години в либийски затвор, ще искат милиони евро компенсации от Либия, съобщи БНР.

Холандската адвокатка на медиците е изпратила писмо до Муамар Кадафи, в което нейните клиенти настояват за хуманитарна помощ и финансова подкрепа след затвора и понесените от тях мъчения.

Според адвокатката, освен от травмите от незаконното им задържане и постоянната несигурност заради надвисналата над тях екзекуция, клиентите й все още страдат от понесените жестоки мъчения.

Шестимата искат Либия да им изплати всички икономически щети, възлизащи на милиони евро за годините, през които не са имали възможност да работят или да подобрят своята квалификация.

Освен това те искат компенсации за жилищата си и други материални неща, които им липсват сега, както и извинение и възстановяване на достойнството и честта им, пише в писмото до Кадафи.

Копия от него са изпратени до американския държавен секретар Хилъри Клинтън, френското и българското правителство, както и до Европейската комисия.

"Ще лобираме за международна подкрепа на този иск и оказване на натиск срещу Либия", заявява още адвокатката.