Рано тази сутрин софиянци се събудиха с първия сняг. Валежите в столицата започнаха около 6.00 часа, придружени с вятър. Земята на много места в града вече е побеляла, а температурите са под нулата.

Вече има доста превозни средства, които закъсаха след падналия първи сняг в района на София и Благоевград.

Въпреки предварителната информация за нахлуването за студената вълна, мнозина от шофьорите не са се съобразили с прогнозата за времето и не са подменили летните си гуми, а сега срещат затруднения по пътищата, коментират от Гражданска защита.

Закъсали са автомобили в районите на селата Железник и Нови хан, които пътували към София.

По разпореждане на Столичния инспекторат тази сутрин 60 машини са започнали опесъчаването на улиците, по които се движи градският транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Опесъчаването е започнало от високите места - "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци", а след това ще бъдат обработени и останалите улици, по които се движи градски транспорт. От пресцентъра на Столичната община уточниха, че след тях ще започне опесъчаване и на по-малките улици.

Зона на ниско атмосферно налягане, която се придвижва от Скандинавския полуостров към Централна Европа, може да причини бурни ветрове и обилни снеговалежи, предупредиха синоптиците базирани в Женева, където има 23 европейски метеорологични служби.

Очаква се поривите на вятъра днес да достигнат в Германия и Дания до 125 км/ч. Още по-големи щети обаче могат да причинят прогнозираните обилни снеговалежи в северната част на Алпите, където може да се образува над еднометрова снежна покривка и лавини.

Холандските власти имат готовност да затворят най-голямото пристанище в Европа - ротердамското, заради очакваните четириметрови вълни и ветрове със скорост до 100 км/ч.

Британското правителство свика кризисния комитет, който да обсъди опасността от наводнения по източното крайбрежие на Англия. Преградите на река Темза ще бъдат затворени заради прогнозираното покачване морското равнище с 1,5 метра над обичайното.

Стотици хора бяха евакуирани от източното крайбрежие на страната заради висок риск от наводнения, причинени от силна буря в Северно море. Норвежката петролна компания "Статойл хидро Ей Ес Ей" намали значително добива на петрол в Северно море и заради бурята ще изтегли част от служителите си, работещи на платформи.