Волейболните ни национали показаха голям характер и победиха Куба с 3:2 в мач от група С на Световната лига. Нашите постигнаха героичен обрат след 0:2 и 14:16 в третия гейм и докараха до екстаз препълнената зала "Конгресна". От ложата ги аплодираха президентът Георги Първанов и бъдещият премиер Бойко Борисов. Сред високите гости бяха още председателят на ДАМС Весела Лечева, чешкият държавен глава Вацлав Клаус, шефът на световния волейбол Вей, президентът на Итас Диатек Трентино Диего Мосна и куп звезди на родния спорт, сред които бившите волейболисти Димитър Златанов, Любо Ганев и Боре Кьосев най-добрия ни гимнастик Йордан Йовчев.

Нашите започнаха отчайващо и записаха само 13 точки в първия гейм, когато кубинците ни разпукаха от сервис, а посрещането ни се проби като старо гърне. Във втората част изравнихме играта, но две груби грешки позволиха на гостите да дръпнат с 2:0. Селекционерът Силвано Пранди се разкрещя край полето, но и това не даде резултат. Обратът започна да се пече в средата на третата част, когато посрещането най-после се стабилизира, при това без да се налага на полето да влиза все още невъзстановеният от контузия в рамото Пламен Константинов. Матей Казийски и Владимир Николов станаха безпощадни в атака, а блокадата заработи както трябва. Всичко това обърка и извади от равновесие младоците в състава на Куба, а за капак при решителните последни разигравания на четвъртия гейм треньорът им Орландо Самуел допусна голям гаф - не преброи колко смени е направил и принуди своите да организират нападение без разпределител. Резултатът стана 2:2, а тайбрекът тръгна зле - 5:8. Българите обаче използваха импулса от фанатичната публика, вдигнаха се и смазаха съперника - 15:10.

Победата е без практическа стойност, защото кубинците на практика са сигурни победители в групата, особено след като по-рано днес Япония изненада Русия с 3:1 в Сургут.

Най-резултатен за нашите стана Матей Казийски с 22 точки, с една по-малко завърши Владимир Николов.