На всеки му се иска повишаването в длъжност да става своевременно и по инициатива на шефа. Това би означавало, че ви ценят и виждат вашето професионално израстване.

Но ако мислено се питате: "Не е ли време да ме повишат?", а шефът ви не изказва подобно намерение, ще ви се наложи сами да започнете разговора.

Ефективната тактика за разговор с шефа не е сложна и се състои само от 7 стъпки:

1. Обмислете всички аргументи.

Не напразно казват, че успехът се дължи предимно на правилната подготовка за него. Затова, преди да започнете да говорите за нещо, трябва да въплътите абстрактното си желание в конкретна представа. Какво повишение искате? Каква длъжност? Колко искате да получавате? Всеки въпрос подкрепете с аргумент, а още по-добре с два. Спомнете си постигнатите успехи, постижения – те могат да бъдат аргументи.

2. Анализирайте възможните възражения.

Не е лесно да се избегнат възраженията. Затова е по-добре предварително да ги обмислите – преди да ги чуете от устата на шефа. В спокойна обстановка вие ще обмислите по-добре контрааргументите си. А след това изградете така разговора, че да избегнете възможните възражения. Вашата логика не трябва да предоставя на шефа ви шансове за нито едно възражение.

3. Открийте лични мотиви за шефа.

Разгледайте въпроса за вашето повишение през призмата на интересите на вашия шеф. Какво ще донесе това на компанията? А лично на шефа? Изгодно ли ще бъде за него вашето повишение? Как то ще се отрази на неговото положение и авторитет? След това измислете тази форма на изложение, при която всички тези мотиви биха прозвучали убедително за шефа.

4. Изберете удачния момент.

Смята се, че 50% от успеха зависи от това, дали сме избрали подходящия момент за разговор. Голямо значение има и това през коя част от времето се състои разговора. Препоръчително е да изберете тази половина от деня, която е по-спокойна. Преценете какво е състоянието на фирмата, настроението на самия шеф. В никакъв случай не обсъждайте повишението си между отделните си трудови задължения, по-добре изчакайте подходящия момент за пълноценно общуване.

5. Бъдете уверени в себе си.

Това е съвсем проста работа. Ако вече сте започнали разговора, не се съмнявайте, не се вълнувайте и притеснявайте. Вашата увереност, както и вашата неувереност се предават на събеседника. А от това зависи как ще протече разговорът.

6. Не използвайте заплахи и шантаж.

Не заплашвайте шефа с реплики от рода на: "Ще напусна!" или "Имам много по-добри предложения!". Тези заявления могат не само да попречат на вашето повишение, но и способстват за вашето уволнение. Никой не обича да бъде притиснат без право на избор!

7. Спрете се навреме!

Това е златно правило за всяко общуване. Ако усетите, че темата на разговора е изчерпана, приключете и благодарете на шефа за отделеното време. Не забравяйте, че отказът не е финал и не е повод за депресия. Всичко е поправимо. Има много алтернативи, които могат да ви помогнат да постигнете желаното. Важно е да ги разгледате и правилно да се възползвате от тях.