- Министър Нейков, при структурирането на кабинета съществуваше ли вариант спортът да остане агенция?
 - Да, особено в началото имаше такава опасност. Финансистите не бяха съгласни да станем министерство. По-късно нещата тръгнаха по друг начин, за наша радост. Надявам се да защитим позиции. Светът ни приема по различен начин като министерство. България прави шампиони и се гордее със своите медалисти.
 - Какъв ще бъде подходът ви - приемственост или пълна промяна?
 - Не съм доволен от развитието на спорта в последните години. Липсва грижата за нашите състезатели. Не казвам, че в минало време конкретно председателят на ДАМС има вина за това, но явно доста решения в Министерския съвет не са били вземани поради някаква коалиция. Сега сме на едно мнение и сме един отбор.
 - Какво ще правите с базите? Ще ги дадете ли на клубовете, ако те ги използват само за спортни цели?
 - Те ги използват по предназначение. Не знам някой в клуба си да продава алкохол или цигари. В какво обаче е недостатъкът? Клубовете ни работят в много лоши условия. Трябва да им помогнем в това отношение. Ще се опитаме да променим финансирането и да стигнем до треньорите. Надявам се в края на септември в тази връзка да направим треньорска конференция, за да разберем действително какви са проблемите на спорта, но при тясно взаимодействие със специалистите.
 - Какво ще бъде решението ви за стадион "Раковски"?
 - Има много ведомства, които имаме идея да преструктурираме. За да се издържат определени спортни обекти, е дадена възможност те да бъдат изпълнени с магазинчета и дюкянчета и така да покриват наема. В същото време спортната база е изключително изоставена. Ако променим нещата, т.е. привлечем към нас бази на Министерството на образованието, на МВР или на отбраната, трябва да сме наясно, че те трябва и да се менажират. Не искам да кажа, че ще хапнем голям залък. Ще си приберем всички бази и ще се чудим как да ги стопанисваме. Много се надявам на помощта на общините, защото част от тези спортни бази трябва да минат по предназначение към тях и те също да упражняват контрол.
 - Но клубовете си искат стадионите.
 - Трябва да имаме няколко бази, които да са с приоритетно значение. С останалите можем да направим договори, но при всички случаи ще имаме човек в борда на директорите или по някакъв начин ще упражняваме контрол при тяхното използване. Не можем да ги оставим на пълно управление, дори и да ги отдадем.
 - Преди изборите споделихте, че въпреки обещанията след успеха на Румяна Нейкова в Пекин гребането още няма база. Сега властта е във ваши ръце. Ако помогнете, могат да ви обвинят в пристрастие, а в същото време вашият спорт се надява на вас.
 - Не крия, че ще бъда пристрастен към такава национална база, и ще ви кажа защо. В последните 10 г. имаме по три медала всяка година, от които два са златни. Гребците го заслужават. Отдавна се водят преговори на кого да бъде отдадена базата на Пчелина. Досега нищо. Можем да отидем и ще се убедите, че нищо не е пипнато. Не са необходими много средства за гребен център. С леки конструкции и поправка на инфраструктурата няма да излезе скъпо съоръжение. За 4 г. това може да се случи. За Лондон много разчитам на моя спорт отново да има медал.
 - Ще направите ли одит на предишната управа?
 - В момента се прави. Разпоредил съм на изпълнителните директори, на съответните търговски дружества, спортния тотализатор и държавната собственост към министерството да ми представят отчетите в последните шест месеца заедно с банковите извлечения, на които да пише "вярно с оригинала", и приложенията, с които фактически са сключени договорите. До края на следващата седмица ще разберем какво е действителното състояние. Не търся да се хвана за нещо. В тотализатора преди една година е имало много сериозна проверка. Искам да знам откъде стартираме. Предварително не желая да говоря какво се е случвало.
 - На басейн "Червено знаме" е имало злоупотреби с милиони. Знаете ли за това и ще разследвате ли случая?
 - Не съм запознат. Доколкото знам, той е на военните и аз нямам отношение към базите, които са техни.
 - Ще има ли данъчни облекчения за хората, които дават пари в спорта?
 - Това е бъдещ проект. Особено касае футбола и някои от спортните игри. Което значи, че ако се направят такива данъчни облекчения или преференции към закона, тогава ще има възможност да бъдат признати като разходи съответните средства, които са направени. Тогава ще могат много хора да си извадят средствата на бял свят. Сега се търсят хиляди механизми, за да могат да бъдат финансирани състезателите, както подобава. В момента е трудно. Поне тези затруднения ще се опитаме да ги избегнем.
 - Ще се променят ли критериите за финансиране на спортистите на олимпийска подготовка?
 - Да, но не тази година. Поставил съм задача на зам.-министрите. Ще се сформират работни групи, които да се трудят в тази насока. Трябва да го направим, защото има разминаване. Ще променим правилата в някои от програмите на финансиране, чрез които в момента се извършва стимулирането на големия спорт. Най-важното е да разчитаме на потенциал от кадри. Нашите елитни състезатели трябва да бъдат осигурени на 100%. Ще търсим допълнителни средства по европейски програми за стимулиране на масовия и училищния спорт. Трябва да възстановим спортните училища в тяхната пълна сила. Лагери, екипировка, добра храна. Едно време беше - първо, второ, трето и грис халва за десерт. В момента ядат за по 2 лв., а без да ги храним, няма да имаме спорт.
 - Но за това трябват средства, а се намираме във финансова криза. Всички ще ви дърпат за пари.
 - Много хора ми казват, че съм идеалист и се хвърлям в някаква джунгла, без да знам какъв ще бъде изходът. Но съм тръгнал вече по пътя. Провеждам разговори с общините по места. Кметовете обещават да обърнат внимание на спортните училища и да засилят пансионата. Ако храноденът е 2,50 лв., да прибавят още 2,50 лв. и да стане 5 лв. И в рамките на 5 лв. с дотации храната ще се подобри. Без ядене, без двуразови тренировки на ден спорт няма да има. За да запазим обществото, се надявам родителите да обърнат внимание на своите деца и те да се занимават със спорт. Изпускаме ги, ангажирани в професиите си, и младите отиват пред компютъра и без да искат, си пропиляват времето.
 - Идеите са добри, но ако не ги реализираме, става като обещанията за онази многофункционална зала, която чакаме с години.
 - Строежът на залата стартира във вторник на Четвърти километър. От 27 юли съм назначен и вече съм направил три срещи за нея. Опитваме се да коригираме нещата в ценово отношение и в сроковете. Да търсим средства, с които да се започне. Опитваме се да говорим за инвестиция от страна на фирмата, т.е. те да дадат авансово нещо. В понеделник в 12,30 ч (б.р. - днес) ще бъде представен работен проект на премиера Бойко Борисов. Дай, Боже, вече да има не само копки, но и ленти.
 - Има ли политическа воля да организираме мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд?
 - Това е мач и с политическо влияние. Не искаме да го изпуснем, но си даваме сметка и за стойността. Надяваме се, че някой ще успее да помогне. Търсим вариант, при който половината пари са от спонсори. Бюджетът ни за олимпийска подготовка е 8,5 млн. За мача трябва да дадем 6 млн. лв.
 - Вие като цесекар какво пожелавате на Левски?
 - Само успех. Радвам се от победата над Баку. Поздравявам футболистите. Стискам им палци, защото ние трябва да показваме футбол в Европа, не в България.
 - Повикахте за съветник Жени Раданова. Споменахте и Тереза Маринова, Катя Дафовска. Да ги очакваме ли във вашия екип?
 - Това са нашумелите лица в спорта. Трябва да показваме шампионите си. Не е редно големите спортисти да разнасят банички и кисело мляко с колите си, защото са карали целия свят да стои на крака, за да слуша нашия химн.