215 ученика прекрачиха прага тази сутрин за първия им учебен ден на новата 2009-2010 година в Професионалната гимназия в Етрополе. Две са паралелките в ІХ глас и по три в останалите класове. Учениците от единадесетте паралелки в училището и тази година ще усвояват 4 предпочитани от тях специалности-ел.монтьор, машинист-монтьор на пътно-строителна техника, производство на мебели и ловно и горско стопанство. Последната ще бъде и последна за училището след завършващите ХІІ клас.
На откриването дойдоха секретарката на Общината Николина Нинова, Петко Петков от Детската педагогическа стая и Ивелин Цолов от стопанска полиция към РПУ-Етрополе.
Тържеството започна при стегната организация и стриктно спазване на предвидения за първия учебен ден сценарий.
След посрещане на училищното знаме, под звуците на Националния химн, на пилона пред входа на училището беше издигнат Националния ни флаг.
С кратко слово-поздравление към учениците, учителите и училищния персонал се обърна директорът на училището Петър Васов.
Поздравителен адрес по повод началото на учебната година от името на областния управител прочете Николина Нинова, която подчерта съпричастността на Общинската администрация към словото на областния управител.
Другото, което прави впечатление на този ритуал е посрещане на „новаците” от ІХ клас с хляб и мед, за здраве и успехи през новата учебна година. Това е традиция за училището.