В България няма истински ръжен хляб от 100% ръжено брашно и ръжена закваска. Това каза на дискусия „Българския хляб – ценност, политики и стандарти” проф. Гроздан Караджов от Университета за хранителни технологии в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на проф. Караджов производителите на ръжен хляб използват оцветители, пшенично брашно, нехранителни трици, а съдържанието на ръжено брашно в хляба не надвишава 15%. Според него, стикерите само заблуждават потребителите. Трябва да има контрол и да се спазват стандартите, посочи той.
„Ако хлебопроизводителите търсят ниските стойности, потребителите сами ще се откажат. Бизнесът трябва да отиде при потребителите”, каза Веселин Благоев – председател на Български форум на бизнес лидерите.

Красен Йоркишев – изпълнителен директор на хлебозавод „Корн” обясни, че е трудно да се прецени кой хляб е качествен, но евтиния хляб е сигнал за проблем. Той каза, че браншът осигурява около 60 000 места, но няма никакви външни инвестиции. По думите му, може да се използва минимална доставна цена и да се намали ДДС на хляба, като антикризисни мерки и за да излезе на светло сивият сектор.

„В България е невъзможно да поискаш компенсация за неимуществени вреди. Системата не дава стимул на потребителите да си търсят правата и бизнесът няма респект”, каза Богомил Николов от Българска национална асоциация на потребителите.

Към участниците в дискусията беше прочетено поздравителен адрес от министърът на земеделието Мирослав Найденов, в което се посочва създаването на Агенция по безопасност и контрол нахраните, която ще заработи до края на годината.