В събота се изиграха срещите от първия кръг на Националната баскетболна лига при мъжете. Първенството започна драматично - с дербито между Левски и Лукойл Академик. Носителят на купата за миналата година срещу шампионa за последните 7 се срещнаха в зала "Универсиада".


Въпреки очакванията, че Левски ще бие и даже ще смачка шампионите, на игрището се случи нещо съвсем различно. Лукойл победи с 95:83, но резултатът лъже. Не, не защото шампионите са били незаслужено. Напротив - тимът на Георги Младенов можеше да смаже съперника си с 40 т., само да имаше желание. В по-голямата част от срещата студентите тотално превъзхождаха съперника си.


Какви са причините за успеха на Лукойл? Първо - липсата на каквато и да е защита в Левски. Сините се лутаха като муха без глава, съсредоточаваха се само върху отделни играчи, което улесни до голяма степен Лукойл и особено стрелбата им от тройката.


Второ - Левски няма и атака. На моменти сините успяха да се доближат до съперника, играчите на Лукойл се умориха, но липсата на каквато и да е организация изяде шансовете на домакините. Процентите в атака са показателни. Левски има едва 38% и 39% в зоните за 2 и 3 т., а Лукойл е с близо 60% и в двата показателя.


Трето - физически Левски изостава много от Лукойл, което си пролича особено през второто полувреме и при липсата на защита.


Четвърто - видимо селекцията на Лукойл е по-класна от тази на Левски. Сините се подсилиха с трима американци - Аарън Харпър, Доналд Коул и Джейсън Смит, като толкова дойдоха и в Лукойл - Айзък Уелс, Ърнест Браун и Уокър Ръсел. Явно обаче в Академик работят по-добре с янките, които бяха по-добре физически, а и знаеха какво трябва да правят на игрището. Перфектно за Лукойл влезе и Бранко Миркович, който по хитър начин тотално обърка и без това разкатана синя защита.


В този мач се видя ясно проблемът на Левски - а той е организацията на играта и в защита, и в нападение. Те просто не знаеха какво да правят. В събота Константин Папазов просто бе излъган от Георги Младенов, и то по категоричен начин. Ако Папазов някога беше играл баскетбол, дори в провинцията, той щеше да знае какво ще му направи Даскала. Но той не знаеше.


Иначе в другите мачове от първия кръг Евроинс Черно море постигна резонна победа 80:67 над завърналия се в НБЛ Балкан, а другият новак Черноморец тотално смаза Ямбол - 100:77. За отбелязване все пак е фактът, че гостите от Ямбол бяха без Димитър Ангелов, който още не е получил разрешение да играе от бившия му тим Лукойл.