Да се конфискуват автомобилите на шофьорите, които карат със 70 км/ч повече от разрешената за участъка максимална скорост. Това предвиждат някои от предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, които бяха обсъдени в МВР.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни по време на дискусията, че във Франция за превишена скорост с над 50 км/ч автомобилът се конфискува. Според него това са норми, които ще бъдат дискутирани, но ако се говори за някаква промяна, трябва да се ползва опитът на страни, които са подобрили ситуацията.

По време на дискусията стана ясно, че в последните години жертвите на пътя у нас варират от 1020 до 1200. Най-голям брой жертви на пътя е имало през 1999 година- 1567. През 2001 година пък в страни като Испания и Белгия жертвите на катастрофи са били повече, отколкото в България. Според вътрешният министър другите държави вече имат начертани мерки и действия и за разлика от България днес могат да отчетат успехи в борбата с катастрофите по пътищата.

Освен това Цветанов посочи някои от предлаганите изменения в Закона за движение по пътищата. Като мерки и цели законопроектът трябва да намали скоростта на пътя, тъй като 50 процента от пътно-транспортните произшествия в България са заради висока скорост. Повишаването и използването на колани също трябва да се увеличи, за да се намалят жертвите по вина на младите водачи. Според вътрешният министър важно е младите водачи да бъдат уверени, че познават обстановката на пътя.

От Съюза на българските автомобилисти категорично се обявиха категорично против идеята автомобилите, които се движат с превишена скорост повече от 70 км/ч да бъдат конфискувани.