Заболеваемостта от грип е намаляла с около 10% в сравнение със същия период на миналата седмица, съобщават от здравното министерство. Въпреки това тя остава над 200 на 10 000 души, поради което не се прекратява обявената национална епидемия.

Това означава, че плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица. Грипната ваканция в страната обаче се прекратява. Причина за това решение е, че заболеваемостта е доста различна в отделните региони. Затова щабовете по места ще решат дали има нужда училищата да останат затворени и занапред.

10 000 опаковки с антивирусни препарати ще получи страната ни, стана ясно още по време на заседанието на Националния пандемичен щаб. 7600 от тях са дарение от СЗО, а останалите 1400 от Австрия. В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения. В централния склад на МЗ са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата и в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Освен това държавата ще купи 350 000 тамифлу и реленца.

С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора, Ловеч.

Междувременно днес стана ясно, че се отменя грипната ваканция в Ямболска област. Учениците в региона ще започнат занятия в понеделник. Това реши днес на заседание регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Остават в сила всички епидемиологични мерки в болничната и доболничната помощ. Причината е, че все още нивото на заболеваемост е високо - малко над 231 на 10 000. За оследните четири дни има регистрирани 181 нови болни. Има промяна в броя на болните по възраст. Докато до миналата седмица най-много бяха в групата от 5 до 19 години, сега преобладават болните от 20 до 64 години. В понеделник комисията ще заседава отново.

От понеделник училищата в Габровска област отново отварят врати след двуседмично прекъсване и там обаче остават в сила ограничителните мерки за лечебните заведения. За първите четири дни на тази седмица заболеваемостта в региона е спаднала от 607 на 368 на 10 000 души. Намалял е броят и на болните ученици.

Заболеваемостта от остри респираторни инфекции в Силистренско продължава да поддържа високи стойности. Средно 285 на 10 000 души са болните. До 17 ноември, вторник, да бъде удължена грипната ваканция за учениците в Силистренско, решиха специалистите.