С решение от 23.11.2009 г. тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на Административен съд – София област (АССО) от 11.02.2009 г., с което бяха отменени таксите за административни и технически услуги, събирани от община Правец.
Делото бе образувано по жалба на Павлин Цветков, който бе кандидат за кмет на Правец,  Генчо Лилов и Недялка Петрова от Правец срещу чл. 38 и 39 от Наредба № 15 на общински съвет – Правец. В жалбата до съда тримата се мотивират, че съгласно Конституцията на РБългария, гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

“Общинският съвет  на Правец е увеличил размера на таксите от 2 до 23 пъти, без да се съобрази с този конституционен принцип. В същото време от данни на Националния статистически институт е видно, че за периода 2003 – 2007 г. реалното увеличение на доходите е около 38%. Така например до началото на 2008 г. за най-масовата техническа услуга – издаването на скица за имот, се заплащаше такса в размер на 6,00 лв. В резултат на направеното увеличение, гражданите трябваше да заплащат за същата услуга двойна цена – 12,00 лв. Административният съд прие, че направеното рязко увеличение на таксите не съответства на доходите на хората, които живеят на територията на община Правец и е в пряко противоречие с Конституцията. Съдът прие също така, че при определянето размерите на таксите е нарушен и законоустановеният принцип за съответствието им с направените разходи за осъществяването на дейността. От представената по делото административна преписка се изясни, че общински съвет – Правец не е назначавал и обсъждал експертна оценка за разходите, които общината прави при предоставянето на отделните административни и технически услуги. Липсата на подобна експертиза  доказва по безспорен начин произволното и незаконосъобразно определяне на размера на таксите в ущърб на гражданите”, каза пред наш репортер Павлин Цветков.

Административен съд – София област е уважил доводите на жалбоподателите, че една от въведените такси ограничава конституционно установеното право на гражданите и юридическите лица за достъп до правосъдие. Установил е също така, че общински съвет – Правец е допуснал съществени нарушения на административнопроизводствените правила в процедурата по приемането на оспорените текстове.
Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

“Влязлото в сила решение на Административен съд – София област подлежи на изпълнение от деня на потвърждаването му от Върховния административен съд – 23 ноември. Въпреки това община Правец продължава да събира завишен размер на таксите”,  допълни Павлин Цветков.