До края на днешния работен ден управителят на болницата д-р Филип Филев трябва да назначи на работа двама специалисти – кардиолог и пулмолог. В противен случай в ботевградската болница ще отпаднат общо 9 пътеки за лечение на пациенти с кардилогични и дихателни заболявания. Това ще доведе до закриване на Терапевтично отделение. Проблемът е, че от НЗОК поставят неизпълними изисквания пред общинските лечебни заведения. Едно от тях е, че във всяко отделение трябва да работят по двама лекари със съответната специалност и един, който предстои да получи такава. В момента в кардиологичния сектор в ботевградската болница работи само един кардиолог – д-р Петко Иванов, пулмологичният сектор също е обезпечен с един специалист – д-р Стаменов.

Управителят на болницата е изправен пред тежката задача да защити и останалите пътеки, по които работи здравното заведение.Той каза пред наш репортер, че ще съди Здравната каса, ако тя откаже да подпише договори с МБАЛ - Ботевград за дейности по хирургични пътеки.

“Кадровото обезпечаване на болниците зависи от правилна кадрова политика. А такава няма, след като лекарите с най-търсените специалности, като анестезиология и паталогоанатомия, получават мизерни заплати в болниците и са принудени да работят като джипита. Това е проблемът, заради който всички болници изпитват кадрови дефицит, заяви д-р Филев. -С непосилните изисквания, поставяени от НЗОК, се цели да бъдат закрити общинските болници, а пациентите да се пренасочват за лечение в шест големи медицински центъра, които предстои да бъдат изградени. Това обаче е грубо нарушение на правата на хората. Не може под прикритието, че търсиш качество на предлаганите медицински услуги, да дирижираш и пренасочваш пациентите”, допълни управителят на МБАЛ - Ботевград.