Невероятно, но факт. При наличието на толкова много чужденци в българското първенство, за четвърти пореден път най-добрия състезател в кръга е българин. След като в предните три званието MVP или най-полезен състезател в класацията на BulgarianBasket.com бе дадено на Юлиан Радионов (13-ти кръг), Йордан Бозов (14-ти кръг) и Александър Груев (15-ти кръг), то в последния го получава за отличната си игра Иван Лилов (Балкан). Той става десетият български играч, който взима приза за най-добър играч на кръга на сайта. Младокът блестя за ценната победа на Балкан у дома над Ямбол, тяхна трета над този съперник за сезон 2009/10. Лилов бе на игрището 33 минути и за това време завърши с 26 точки (най-много за сезона), 5 борби, 5 асистенции и 2 отнети топки за коефициент от 33. Той бе безупречен в стрелбата си за 2 точки – 5 от 5, от наказателната линия – 7 от 7 и от тройката – 3 от 8. Но най-важното бе, че за цялото време на игрището Лилов не допусна нито една грешка. Трябваше да изминат 16 кръга, за да може националът да се нареди на първото място и попадне сред баскетболистите с най-голям коефициент.
 

Джо Кенърли (Спартак Плевен) изигра отличен мач и бе в основата на победата на плевенския Спартак над Черноморец Бургас. Кенърли завърши с дабъл дабъл (пети за сезона) – 27 точки (рекорд за годината) и 10 борби като дори вкара и две тройки за шестия успех на отбора си в НБЛ.
 

Перо Антич (Лукойл Академик) бе на познатото добро ниво и с коефициент 28 се нареди на трета позиция. Той отбеляза 24 точки и грабна 9 борби само за 30 минути игра при лесната победа на шампиона Лукойл Академик над Рилски спортист.
 

Арън Харпър (Левски) и Хрисимир Димитров (Евроинс Черно море) бяха най-добрите играчи на своите тимове в дербито, изиграно в морската столица. Съответните им показатели помогнаха да попаднат в идеалната петица на кръга. Харпър отбеляза 27 точки, хвана 3 и отне 2 топки за коефициент 25. Димитров пък завърши с дабъл дабъл – 20 точки и 10 борби, но те не помогнаха на тима му да запише нещо повече от загуба в този 16-ти кръг от НБЛ.
 

Най-добрата резерва на този кръг е Дуейн Мортън (Черноморец). Американецът завърши с 18 точки, 8 овладени топки и 2 асистенции за коефициент 22. Следват го Левен Белберов (ЯмболГеорги Давидов (Балкан), които също влязоха като резерви. Белберов отбеляза 17 точки (3 тройки) и хвана 4 борби, докато Давидов показа във втори пореден мач, че няма проблеми да играе с номер, различен от любимия си – 10. Със „седмица” на гърба си, крилото отбеляза 11 точки, овладя 8 борби и „открадна” 2 топки за коефициент 16 и помогна доста на отбора си в битката за третото място в класирането на НБЛ.
 

Арън Харпър (Левски) и Джо Кенърли (Спартак Плевен) баха топ-стрелците на кръга с по 27 отбелязани точки, следват ги Иван Лилов (Балкан) с 26 и Перо Антич (Лукойл Академик) с 24.
 

Трима състезатели хванаха по 10 борби – това са бившите съотборници Джо Кенърли (Спартак Плевен) и Хрисимир Димитров (Евроинс Черно море), както и американският гард на Лукойл Академик Уили Дийн.
 

При подавачите се отличиха Юлиян Радионов (Ямбол), Асен Великов (Левски) и Димитър Мираковски (Евроинс Черно море) с по 6 асситенции, но само на един от тях отборът излезе краен победител.
 

Радиoнов и Великов отнеха и по 4 топки от съперника в този 16-ти кръг – най-много от всички баскетболисти, взели участие в него.

 

От далечно разстояние най-точен бе мерника на Александър Янев (Евроинс Черно море), Мартин Дурчев (Черноморец), Веселин Георгиев (Спартак Плевен) и Яне Петровски (Рилски спортист). Всичките те отбелязоха по 4 тройки.