Тези от вас, които се борят често с безсънието и други проблеми със съня, обикновено имат подобрение като комбинират различни методи вместо само един единствен лек. Ето някои факти, които да обмислите, когато става дума за вашите собствени проблеми със съня.

1. Безсънието може да се породи от различни състояния като промяна, стрес, физическа болка, травма, заболяване, емоции, смърт на любим човек или повтарящи се (натрапливи) мисли.

2. Безсънието може да започне да се проявява във всеки етап от живота ви. Старите навици, отнасящи се до съня, може би имат нужда да бъдат променени или поправени, за да бъдат успешни в опитите да се справят с безсънието. Връщането към по-естествени ритъм и навици може да отнеме време. Бъдете търпеливи. Ако сте имали проблем със съня през целия си живот, за съжаление може и да не успеете да намерите разрешение. Няма моментално решение на проблема, освен ако не искате да пиете лекарства, които често водят до широк спектър от други сериозни проблеми.

15 препоръки за справяне с безсънието

Стимулация на ретината - Всеки ден излизайте на слънчева светлина за по 15 минути, за да стимулирате ретините на очите си. Това ударно излагане на слънце може да ви помогне да възстановите естествения денонощен цикъл на тялото. Не е добра идея да гледате директно в слънцето, но е препоръчително да се намирате на място, където сте изложени на пълната яркост на слънцето.

Без дрямки - Избягвайте дрямките през деня. Ако спите през деня, тялото ви може да не е толкова уморено, колкото е нужно, за да заспите през нощта.

Прохладна стая - Поддържайте температурата в стаята ви прохладна и комфортна.

Събуждащи дейности - Не участвайте в събуждащи дейности, докато сте в леглото - гледане на телевизия, хранене, говорене по телефона, писане на съобщения до приятелите ви или работене на лаптопа. Запомнете, че леглото е традиционно предназначено за сън. Опитвайте се да ограничите дейностите, които правите в леглото , и тялото ви ще започне да асоциира леглото със сънливостта. Четенето в леглото е нещо различно. Четенето може да ви помогне да фокусирате ума си, особено ако това, което четете, е скучно. Запазете трилърите и мистериите за през деня и си изберете скучна книга за вечер в леглото. Четенето в леглото е дългогодишен трик за бързо заспиване.

Лягайте си в едно и също време - Няма лесен отговор на проблема да сте много уморени през деня и не достатъчно уморени, когато стане време за спане. Въпреки това, повечето експерти са съгласни, че е от особено значение да си лягате вечер по едно и също време. Ако имате нужда да спите повече, най-добре си легнете по редовното време и станете по-рано. С времето тялото ще се приспособи отново и ще ви даде необходимите часове сън. И все пак внимавайте, когато карате или оперирате с машинарии, когато не сте напълно отпочинали. Ако се чувствате уморени дотолкова, че губите зрителния си фокус, определено не трябва да работите на тежки машини - без значение какви. Когато не спите добре за известен период от време, помолете някой друг да ви вози до работа, ако е възможно или ползвайте градски транспорт.

Не правете упражнения - Не правете упражнения в рамките на 3 часа преди да се опитате да заспите, защото повишават сърдечния ритъм. Бавното разтягане от друга страна може да бъде подходящият начин да намалите темпа на тялото си и да се почувствате добре.

Не яжте стимулиращи храни - Не яжте стимулиращи храни в рамките на 3 часа преди да се опитате да заспите - хоризонталното лежене възпрепятства храносмилането и може да причини киселини в стомаха. Освен това яденето на храни, богати на мазнини и въглехидрати, може да ви помогне да се почувствате замаяни и да заспите, но хората, които следят калориите, може да се наложи да понесат негативните последствия от този подход към безсънието.

Избягвайте стимулантите - Избягвайте всички стимуланти като кофеиновите храни и напитки и никотина в цигарите. Кофеиновите продукти включват кафе, чай, газирани напитки и особено кола. Дори някои аспирини и други лекарства против главоболие често съдържат кофеин! "Енергийните напитки" и някои енергийни храни или хранителни добавки често съдържат голямо количество стимулиращи съставки. Проверете витамините си и другите си хранителни добавки, за да се уверите, че никоя от тях не съдържа стимуланти. За много хора е изненадващо да научат, че дори цигарите могат да са стимуланти, когато сте уморени. Дръжте настрана всички тези продукти, ако искате да спите добре вечер.