Тази вечер ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” отбеляза 125 години от рождението на своя патрон. Тържествената програма по този повод се състоя в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Събитието започна с посрещане на знамето на училището и изпълнение на неговия химн. След това директорът на учебното заведение Даниела Колева произнесе приветствено слово. Тя подчерта, че гимназията е запазен знак и гаранция за успех на всички ученици, получили средното си образованието в нея. Даниела Колева изреди постиженията на училището за миналата година. „Учениците от нашата гимназия бележат едни от най-високите резултати в учебния процес не само в общината и региона, а и в цялата Софийска област. Средният успех на гимназията за учебната 2008/2009 год. е Много добър 5.13. Това говори за високо ниво образователна подготовка, която дава гимназията”, каза в словото си Даниела Колева. Тя съобщи, че от 62-ма зрелостници, завършили през миналата година, 50 са приети във висши учебни заведения.
Даниела Колева изказа специална благодарност на ОбС и общинското ръководство за осигурените средства за закупуване на 17 компютърни системи за мултимедийната зала на училището.
Директорът на гимназията пожела на всички учители и ученици, свързани с името на ботевградската гимназия, да носят в себе си духа на патрона, достойно да зищитават авторитета на училището, с отговорност и всеотдайност да поддържат светлината на знанието.
Поздрав към гимназията отправи и кметът Георги Георгиев. Той изтъкна, че учебното заведение е една от съвременните визитки на Ботевградския край.
Поздравителни адреси и цветя бяха получени от областния управител Красимир Живков, началника на Регионалния инспекторат по образование Пламен Иванов, общинския съветник Йорданка Лалчева, управителя на фирма „Лекс груп”, МВБУ, ОбС на БСП, училища, детски градини и други.
Тържествената програма, създадена по оригинален сценарий, продължи с изяви на талантливите възпитаници на учебното заведение. Особено впечатляваща бе компютърната презентация за житейския път на Асен Златаров. Нейни автори са учениците Васил Нешовски и Николай Недков.
На празника на ПМГ „Акад, проф. д-р Асен Златаров” присъстваха много гости, сред които бяха: зам.-областният управител Мартин Тинчев, секретарят на Областната администрация Мая Цанова, председателят на общинския съвет Маргарита Кирова, цялото общинско ръководство на община Ботевград, общински съветници, управители на общински фирми, директори на училища и детски градини, бивши и настоящи учители и ученици на учебното заведение и други.