Капитанът на българския национален отбор по волейбол Владимир Николов и съотборниците му от Бре Банка Ланути (Кунео) спечелиха за първи път в клубната история титлата на Италия. Владо Николов и компания успяха да обърнат световния и двукратен европейски клубен шампион БГ Тренто с 3:1 (14:25, 25:19, 25:22, 25:20) във финала на италианската Серия А1 или т.нар. V-Day, игран тази вечер пред 8000 зрители в зала "Фючършоу стейшън" в Болоня.

Световните шампиони започнаха отлично и бързо поведоха с 3:0 след ас на кубинския посрещач Османи Хуанторена и блокади на Емануеле Бирарели и Леандро Висото, а след това с 5:1 след блокада на Матей Казийски. Техническата пауза дойде при 8:2 за трентинци след блок-аут на Хуанторена и пусната топка на полския разпределител Лукаш Жигадло. Постепенно разликата набъбна до 11:3 след феноменална контра и ас на Казийски, което принуди наставникът на Кунео Алберто Джулиани да вземе тайм-аут. Въпреки това разликата нарасна на 15:4 след два аса на Андреа Сала. Второто прекъсване дойде при 16:6 за Казийски и компания след нова мощна атака на Хуанторена. Волейболистите на Кунео се опитаха да намалят изоставането си, но техните усилия не дадоха резултат и "жълто-сините" запазиха преднината си до 20:10. Разликата леко набъбна до 24:12 след блокада на Бирарели срещу Владо Николов, след което трентинци спокойно спечелиха гейма с 25:14 след грешка от сервис на Симоне Пароди.
          

След равностойното начало във втората част БГ Тренто дръпнаха със 7:4 след атака през център на Андреа Сала и два последователни аса на Матей Казийски. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за възпитаниците на Радо Стойчев след сервис в аут на Луиджи Мастранджело от Кунео. Момчетата на Алберто Джулиани веднага успяха да изравнят при 8:8 след страхотна блокада на Владо Николов срещу Османи Хуанторена, а след това дори поведоха с 9:8 след пусната топка на сръбския разпределител-магьосник Никола Гърбич. Кунео продължиха да играят по-добре и разликата нарасна до 14:11 след грешка на Сала от сервис и блокада на Луиджи Мастранджело, което принуди Радо Стойчев да вземе прекъсване. Въпреки това разликата се запази до 16:13 и 19:16, след което набъбна до 22:16 след мощни атаки на Симоне Пароди и Владо Николов и неразбирателство в редиците на световните шампиони. В крайна сметка Кунео без проблеми затвориха гейма при 25:19 в своя полза след грешка от сервис на Казийски и изравниха на 1:1.

За разлика от първите два гейма Кунео стартираха по-добре и поведоха с 5:1 след атака в аут на Матей Казийски и блокада на Луиджи Мастранджело срещу българската суперзвезда, което накара Радо Стойчев да вземе тайм-аут за БГ Тренто. Независимо от това техническата пауза дойде при 8:3 за Владо Николов и съотборниците му след грешка от сервис на Казийски. Въпреки опитите на Казийски и компания да стопят изоставането си разликата се запази до 13:8 след грешка в атака на Леандро Висото, след което Радо Стойчев пусна на негово място 20-годишния български талант Цветан Соколов. Кунео запази преднината си до 16:11 след поредна успешна атака на Владо Николов. Постепенно БГ Тренто успя да стопи разликата до 17:19 след атака на Казийски и ас на Хуанторена, което принуди Алберто Джулиани да вземе прекъсване. Последва нов ас на Хуанторена и 18:19. Владо Николов и компания си върнаха моментално преднината при 22:19 след бърза атака през центъра на Мастранджело и мощен ас на Владо Николов, след което спечелиха и гейма с 25:22 след блок-аут на белгийския си капитан Вуут Вийсманс.

Четвъртата част започна напълно равностойно и първото техническо прекъсване дойде при минимална преднина за трентинци - 8:7 след мощна атака на Османи Хуанторена и блокада на Емануеле Бирарели срещу Симоне Пароди. Кунео успя да обърне резултата в своя полза при 10:9 след атака на Владо Николов и блокада на Луиджи Мастранджело срещу опита за пайп на Матей Казийски. Играта продължи точка за точка до 13:12, след което разликата леко нарасна на 14:12 след атака в аут на Леандро Висото, но БГ Тренто успя да изравни при 15:15 след нова успешна атака на Хуанторена и аут на Николов. Втората пауза дойде при 16:15 за момчетата на Алберто Джулиани след грешка от сервис на Хуанторена. Кунео увеличиха преднината си на 22:16 след атака-пайп на Вуут Вийсманс, грешка на Казийски в атака, блокада на Мастранджело срещу българската суперзвезда и два аса на Владо Николов. Владо Николов и съотборниците му безпроблемно спечелиха гейма с 25:20 след мощна атака именно на капитана на България, а с това и титлата на Италия след 3:1.

Капитанът на България Владо Николов изигра невероятен мач и стана най-резултатен за Кунео с 16 точки (2 блока, 4 аса и 36% ефективност в атака), колкото има и Симоне Пароди (1 блок, 65% ефективност в атака и 37% перфектно посрещане), който пък бе обявен за най-полезен играч (MVP) на финала. От друга страна суперзвездата на България и капитан на БГ Тренто Матей Казийски също изигра страхотен мач като завърши с 18 точки (1 блок, 4 аса, 45% ефективност в атака и 67% перфектно посрещане), а кубинският посрещач Османи Хуанторена добави 15 точки (1 блок, 2 аса, 55% ефективност в атака и 75% перфектно посрещане), но и това не помогна. Другият български национал в състава на трентинци - 20-годишният талант Цветан Соколов влизаше като резерва като се отчете само с една единствена атака.

По този начин Кунео спечели за първи път титлата на Италия в историята си. До сега отборът е играл два пъти на финал през 1996 и 1998 година като и двата пъти е губил от гранда Сислей (Тревизо). Също така Николов и съотборниците му спечелиха втори трофей за годината, след като по-рано през сезона спечелиха втория по сила европейски клубен турнир - Купата на Европейската волейболна конфедерация (CEV). Освен това е втора титла на Апенините за Владо Николов, който спечели титлата преди две години именно със състава на Тренто. От друга страна момчетата на българския наставник Радостин Стойчев изпуснаха уникалната възможност да направят Голям шлем, след като по-рано през сезона спечелиха Световното клубно първенство в Доха и Купата на Италия, а само преди седмица спечелиха за втори път Шампионската лига "Индезит"