Канал за трафик на дрога е неутрализиран при проведена международна операция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са четирима латвийски граждани, които пребивавали на територията на София.

Групата получавала наркотиците чрез колетни пратки от Белгия, после наркотикът бил разфасован, смесван с билки, соли за баня и хранителни добавки, поставян в луксозни опаковки на различни търговски марки и изпращан като мостри по целия свят.

Международна операция е реализирана от ГДБОП- МВР и белгийските им колеги. В съвместната акция, проведена днес, са участвали служители на Агенция "Митници", митническата служба на Белгия и Върховната касационна прокуратура.

Около 10 часа в столицата са задържани получатели на пратка, съдържаща около 6 кг метаамфетамин. Колетът пристигал от Белгия.

Арестувани са четирима латвийски граждани на възраст между 22 и 29 години, сред тях има и 26-годишна жена.

При претърсване в къщата им е открита лаборатория за разфасоване и опаковане на наркотични вещества. Намерени са голямо количество марихуана, амфетамин и метаафетамин на прах и скъпо оборудване за смесване, сушене, пресоване и опаковане на наркотиците.

От проверения адрес са иззети компютри, съдържащи информация за голяма част от осъществените сделки на групата и извършени от тях банкови транзакции. Открита е голяма сума пари.

По време на разследването е установен и механизмът на действие на групата - наркотрафикът се е осъществявал чрез колетни пратки от и до Европа, Азия, САЩ, Канада, Австралия и други.

След като получавали пратката четиримата разфасовали наркотика, смесвали го с други разрешени от закона вещества - билки, соли за баня и хранителни добавки. После субстанцията била поставяна в луксозни опаковки на различни търговски марки и изпращана като мостри по целия свят.

Малко след задържане на пратката с метаамфетамин, служителите на ГДБОП и на Агенция "Митници" задържаха и втори колет с около 8 кг пресована листна маса, реагирала при теста на хашиш.

По оценка на експерти 1 кг метаамфетамин база се търгува за 30 - 40 хиляди евро. От това количество могат да се изготвят приблизително 4000 таблети. За сравнение - 1 кг амфетамин е достатъчен за приблизително 6 000 таблети. Цената на една таблета метаамфетамин варира от 15 до 30 лева.

Работата по случая продължава, предстоят претърсвания на офис помещения и складови бази, ползвани от задържаните.