Япония победи с минималното 1:0 Камерун във втория мач от група “Е”. По-рано през деня Холандия надигра Дания с 2:0 и така “лалетата” и японците са с по три точки. Единственото попадения на стадион “Фрий Стейт” в Блумфонтейн реализира звездата на Япония Кейсуке Хонда.

През първото полувреме и двата отбора играха слабо, не създаваха положения. Първият точен удар към една от двете врати дойде в 38-ата минута. Ейонг Ено стреля от границата на наказателното поле, но не успя да застраши вратаря на Япония. В следващата атака японците откриха резултата. Звездата Кейсуке Хонда получи центриране отдясно, двама защитници на Камерун увиснаха и оставиха халфа на задната греда непокрит, след което отблизо той нямаше проблеми да реализира.

В 50-ата минута звездата на Камерун Самуел Ето`о напомни за себе си, проби отдясно, подаде на крака на Чупо-Мотинг, но той стреля в аут. Четири минути след това този път Уебо бе оставен непокрит в наказателното поле на Япония, но с глава би над вратата. В последните минути двата отбора си размениха по една греда. В 82-ата минута Хасебе нанесе топовен шут отдалеч, стражът на Камерун Сюлейману отрази, но притичалият Оказаки нацели десния страничен стълб. В 86-ата минута Стефан Мбия с хубав удар извън наказателното поле нацели сглобката зад вратаря на Япония Кавашима. В третата минута от добавеното време дойде и най-чистото положение за Камерун. След центриране отдясно Самуел Ето`о опита да играе ефектно с пета от въздуха, но не успя, топката обаче стигна до Уебо, който би и вратарят на Япония спаси