ГД “Охранителна полиция” оптимизира работата на полицейските органи по опазване на обществения ред и противодействие на престъпността на местно ниво и засилване на полицейското присъствие в населените места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Предприетите мерки са в съответствие с изпълнението на един от приоритетите на ръководството на МВР за противодействие на конвенционалната престъпност и разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Основната цел е да се засили полицейското присъствие в малките и слабо населените места, както и във вилните зони, включително и с полицейски операции с участието на дирекция “Специализирани полицейски сили”. В тази посока е и следващия приоритет - разпределението на полицейските сили за осигуряване на тяхното присъствие в почивните дни и тъмната част на денонощието. Друга основна крачка е актуализирането на данните за обслужваните територии чрез подобряване на контактите с представителите на местната власт и местната администрация, държавни органи и организации, учебни заведения, частни охранителни фирми и др. Особено внимание се отделя на подобряването на взаимодействието и информационния обмен между отделните структури на МВР по места.

Същевременно районните инспектори се задължават своевременно да информират местните структури на криминална и икономическа полиция и борбата с организираната престъпност при получаване на конкретна информация, свързана с техните компетенции. Акцент е активизирането на прекия контакт на инспекторите с гражданите по места и в организираните приемни, чрез който се постига добро познаване на съществуващите конкретни проблеми.
Организацията и изпълнението на посочените мерки ще се извършва под прекия контрол на директорите на ОДМВР.