По решения на ОбС, взети на днешното заседание, общината ще отпусне 18 400 лева за участия на местни самодейци в международни фестивали през летния сезон. 10 000 лева от средствата са предназначени за художествените състави към читалище “Събуждане” във Врачеш, които през август заминават за Унгария. 6000 лева са за ансамбъл “Ботевградска младост”. Танцьорите ще представят Ботевград на престижен форум в Анкара. Допълнителни средства в размер на 2 460 лева бяха отпуснати за четиригласен хор “Стамен Панчев”, който от днес до 30 юни ще участва в Международен фестивал в Айвалък, Турция.
По предложение на кмета Георгиев бе гласувана сумата от 2275 лева за двудневна екскурзия на ученици до Пловдив. Тя е подарък за участията им в спектакли, организирани от читалище “Христо Ботев”. 

Съветничката Цеца Христова предложи да бъдат осигурени средства и за участието фолклорен състав “Лъжанчета” в международен фестивал.
“Миналата година общината осигури средства за участия на самодейци от Трудовец. Сега е ред на Врачеш и на другите села”, отговори кметът Георги Георгиев.

“Аз съм твърдо “за” да се отпускат средства за участия на самодейците. Но нека се осигуряват пари и за подрастващите, които спортуват. Имам чувството, че се мери с двоен аршин. Уговорката с общината бе да се отпускат средства на отделните клубове по определена планова схема, съобразена със спортния календар на всеки един от тях”, каза съветникът Иван Гавалюгов.

“Даваме много повече на спорта, отколкото на самодейците. Общината не е само “Балкан”, читалище “Христо Ботев”, здравеопазване или благоустрояване, а всичко това, взето заедно. За спорта, където са ангажирани много по-малко хора, отпускаме повече пари. Аз имам желание всичко да платя, но общината няма достатъчно средства. Спортистите са получавали най-много и ще продължават да получават”, отговори градоначалникът.