Националната здравноосигурителна каса глобява университетски болници, когато специализанти по медицина се подписват, че са извършили определена дейност по лечението на пациент. По думите на директора на университетската болница в Плевен доцент Димитър Стойков специализантите нямали право да измерят дори кръвното на пациентите, въпреки че преди това са учили 6 години медицина. Освен това не е ясно и кой плаща осигуровките на специализантите - болницата или здравно министерство. Така младите лекари често се оказвали без здравни и социални осигуровки, въпреки че по закон трябва да получават месечно възнаграждение в размер на 2 минимални работни заплати. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от омбудсмана Гиньо Ганев на тема „Специализацията на медиците - в защита на правата на пациента".

Доктор Момчил Ненов е специализант в Института за спешна помощ „Пирогов". След като получава първата си заплата, с учудване разбира, че никой не поема осигуровките му: „Получавам пари на банкова сметка, но нямам нито граждански договор, нито трудов договор. Реших да се регистрирам като безработен и да започна специализация своевременно, за да видя каква ще бъде реакцията на институциите. Получих веднага разпореждане, което ме задължава да върна парите, които съм получил като обезщетение за безработен, с мотивите, че работя на граждански договор. Аз не съм сключвал такъв и цялата работа е, че се чувствам като някакъв герой на фантастичен роман".

Директора на университетската болница в Плевен доцент Димитър Стойков се опита да обясни защо не взима специализанти: „Нямате право дори и кръвно да мерите, колега. Касата като види подпис на специализант сваля всичко. За март месец само 26 000 лева са ми глобите, наложени от здравната каса".

Лекари и неправителствени организации поискаха да се дадат повече права на специализантите и да се повиши възнаграждението им.