Intel откри най-стария лаптоп в България, който все още работи: 27-годишният Epson HX 20, произведен през 1983 г.

През 2010 г. собственикът му Богомил Александров от София, който е само 4 години по-възрастен от лаптопа си, продължава да го използва главно за програмиране.

"Организирахме този конкурс, за да напомним на българските потребители на лаптопи за всички предизвикателства, които крие остарялото ИТ оборудване и които може да причини на ценната им информация. Риск от загуба на данни, повече време за извършване на прости задачи и ограничения при използването на най-нов софтуер. Това са само няколко от причините, поради които съветваме мобилните потребители да обмислят редовното обновяване на своето оборудване.", заяви Иринел Бурлою, мениджър "Бизнес развитие", Intel Corporation.

Наградата за победителя в конкурса е чисто нов лаптоп с най-нови технологии от Intel за мобилния сегмент, включително мобилен процесор Intel Core i7 720. Целта на Intel беше да осигури на притежателя на най-стария лаптоп в България устройство, което да му помогне да се наслади на предимствата на новите технологии.

Конкурсът „Кой е най-старият лаптоп в България, който все още функционира?" привлече повече от 400 българи на различна възраст. Оспорваната надпревара между участниците привлече 16% с лаптопи от 1980-те години, 11% кандидати с мобилни компютри, произведени през 90-те, а 73% от участниците кандидатираха лаптопи, произведени от 2000-та година до сега.

Най-старият лаптоп в България, който все още работи, е с размер на страница формат А4 - Epson HX-20, и разполага с пълна преходна клавиатура, акумулаторни никел-кадмиеви батерии, вграден LCD дисплей с големина 120 × 32 пиксела (по-малък от този на много от мобилните телефони днес), който позволява 4 реда от по 20 знака, матричен принтер Epson с размер на калкулатор, език за програмиране BASIC, 16 kB RAM памет, разширяема до 32 kB, и вградено устройство за микро- касети.